Robocat

Nå hører vi stadig om hvordan fjernstyrte amerikanske droner tar livet av både Taliban og al-Quaida.  Foreløpig er det ikke meldt om tilsvarende fjernstyrt utstyr på bakken, men det er kanskje ikke så lenge til at også infanterister blir erstattet av mekaniske soldater.

Firmaet Boston Dynamics har spesialisert seg på å lage firbente roboter som kan avlaste infanteristene for slitsomme og farlige oppgaver. Det er allerede flere år siden protypen på «Big Dog» ble utviklet, og om den ikke umiddelbart kan erstatte en infanterist, kan den i alle fall bære infanteristens oppakning.

Nå er det kommet en lettere og raskere versjon som foreløpig er på utviklingsstadiet, men som i alle fall på tredemølle er i stand til å galoppere med en hastighet på 30 km/t. Og selv om den foreløpig ikke kommer opp i samme fart som geparden, verdens raskeste landdyr, har de kalt den Cheetah. Den er utviklet med støtte fra det amerikanske forsvarsdepartementets Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)

2 kommentarer om “Robocat

  1. Finner det merkelig at disse firbente skulle være best egnet til å utføre de oppgavene som nevnes, skulle tro at roboter med hjul, små biler mao, ville egne seg bedre. Ser for meg at disse bena lett vil kunne skades i ulendt terreng, for ikke å snakke om at jo mer avansert teknologien er, jo flere feilkilder. Men på sikt kan jo dette være fruktbart, for all del.

  2. Det skulle vel en grunn til at USA’s forsvarsdepartement bruker penger på dette. Det er jo ingen ny idé. Det var først da motoriserte kjøretøyer ble så pålitelige og robuste at de klarte å ta seg fram i terrenget uten å bryte sammen at hester gikk av bruk. Hester og muldyr er jo ganske gode til å ta seg fram i uveisomt terreng.

    Og det er jo ganske imponerende hvordan man tydeligvis har klart å utvikle styringssystemer som får disse robotene til å oppføre seg som de var levende dyr. Se for eksempel videoen av Big Dog hvordan den tar seg fram, og hvordan den gjenvinner balansen når soldaten prøver å sparke den over ende. Videoen av Cheetah er litt mindre spektakulær.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s