El Condor Pasa

Foto: Odd Busmundrud

Kondoren er en av verdens største og mest imponerende fugler med et vingespenn på over 3 meter. Bare Albatrossen har større vingespenn. Kondoren kan bli 60 år gammel, og den er utrydningstruet. I 1982 fantes det bare 22 Californiakondorer i live. (Den andre kondoren er Andeskondoren i Sør-Amerika.)

Takket være et stort avlsprosjekt er antallet californiakondorer nå oppe i 400, halvparten i frihet. Men fortsatt er den truet. Selv om andre trusler som DDT er eliminert, viser det seg at den fortsatt blir blyforgiftet. Den er åtseleter, og den lever av store åtsler, som ofte er skutt med blyammunisjon. Derfor trenger den fortsatt støtte fra menneskene for å overleve. De blir fanget inn og tatt blodprøver av to ganger i året, og det viser seg at mange frittflyvende kondorer i California er kronisk blyforgiftet. Og isotopsammensetningen av blyet viser at det kommer fra ammunisjon.

Et antall er satt ut i Grand Canyon, og det er mulig de klarer seg bedre. Der er det kanskje ikke så mye jakt, selv om en kondor kan fly 240 km om dagen for å finne mat. I alle fall fikk jeg se kondor nr 4 på nært hold i Grand Canyon. Det var rent tilfeldig, jeg hadde ikke hørt om dem før. Det var først etter at jeg hadde tatt bilder av denne majestetiske fuglen at jeg oppdaget hva det var.

Kondor nr. 4 med klippeveggene i Grand Canyon som bakgrunn. Legg merke til at den har nummerskilt under vingen. (Foto: Odd Busmundrud)

Og la oss nå håpe at den fortsatt overlever i det fri, og ikke bare som en sang med Simon & Garfunkel.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s