Ønsker Breivik å ta ansvar for sine ugjerninger?

Terror-rettsaken går nå heldigvis mot sin slutt. I skrivende stund hører jeg innledningen av forsvarerens prosedyre. Ikke overraskende legger han opp til argumentasjon for at Anders Behring Breivik er tilregnelig. Det er jo det tiltalte ønsker.

Men jeg undret meg litt da jeg hørte advokat Lippestad si at Breivik ønsket å ta ansvar for sine handlinger, og derfor ville bli dømt til straff og ikke behandling. Og i følge Lippestad er det en menneskerett å få ta ansvar for sine gjerninger, og det stemmer.

Dette er et argument som nok kan gjøre seg i en rettsprosedyre. Men er det egentlig et ønske fra Breivik å ta ansvar for sine ugjerninger? Han iverksatte jo sine terrorhandlinger for å markedsføre sine tanker, for å fremstå som Europas frelser. Og hvis han skulle bli dømt som utilregnelig vil disse tankene være et produkt av en gal mann – altså noe som ikke kan tas alvorlig. Da vil hans offer være forgjeves.

Bildene av Breivik fra rettssalen gir heller ikke inntrykk av en angrende mann som ønsker å ta ansvar for sine handlinger. Selv da de mest detaljerte beskrivelsene av ugjerningene ble lagt fram satt han med ubevegelig ansikt, bare avløst av et skjevt smil av og til. Dette er bildet av en mann som ikke kan ta inn over seg uhyrlighetene i det han har gjort. Det er bildet av en narsissistisk mann som ser seg hevet over samfunnet rundt, og som en dag vil framstå som en frelser. Men en betingelse for å oppnå det, er at han og hans tanker ikke blir dømt som galskap. Derfor er hans ønske om å bli idømt straff ikke et ønske om å sone, men en logisk følge av hans fortsatte ønske om å markedsføre sine tanker. Og i hans forskrudde verden var hans myrderier selvforsvar. Derfor har han ikke noe å sone.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s