Bistandsadvokater støtter Breivik

Sirkus Breivik fortsetter. Og nå begynner jeg for alvor å lure på hva saken egentlig dreier seg om. Her er det jo tatt ut en tiltale etter terrorparagrafen, og skyldspørsmålet skulle vel være rimelig klart. Men etter at jeg tidvis har hatt anledning til å følge kringkastingen av noen av de psykiaterne som har vitnet i retten, begynner jeg å lure på om hvem som egentlig er tiltalt. Etter dagens utspørring av de psykiatrisk sakkyndige Husby og Sørheim kunne det nesten virke som det var de som var tiltalt for å ha diagnostisert Anders Behring Breivik som psykotisk.

Det spørsmålet egentlig dreier seg om er om utøyamorderen skal tilbringe resten av livet, eller i alle fall så mye som loven gir åpning for, bak en dør på Ila hvor det står sykehus, eller om det skal stå fengsel på døra.

At terroristen selv ønsker at det skal stå fengsel på døra er faktisk forståelig ut fra at han selv ser seg som en frelser som har ofret seg for å berge Europa fra den muslimske fare og nå er blitt krigsfange. Og tilfangetatte frelsere er ikke sinnssyke. Blir han erklært strafferettslig utilregnelig vil jo hans myrderier gå inn i historien som en gal manns sinnssyke handlinger. Da har han ofret seg forgjeves.

At hans forsvarere støtter dette og i sin utspørring av de psykiatrisk sakkyndige forsøkte å svekke deres psykosediagnose er forsvarernes jobb, og derfor forståelig. Mindre forståelig er det at bistandsadvokatene også støtter mannen som har drept deres klienters barn, og angriper Husby og Sørheim på en måte som på slutten av det innslaget jeg så fikk Torgeir Husby til å lure på hvem som egentlig var tiltalt. Det var da bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spurte ham om hvorfor han egentlig hadde sittet ti uker i retten og ikke hadde sett noe som ga grunn til å forandre diagnosen. En ting som man også lett ser ut til å glemme, er at det er gjerningsmannens tilstand i gjerningsøyeblikket som er avgjørende for spørsmålet om tilregnelighet, ikke hans tilstand nesten et år senere.

Nå skal det sies at det kanskje er en viss uenighet blant bistandsadvokatene. Det var i alle fall hva bistandsadvokat Christian Lundin antydet i kveldsnytt i kveld, fredag 15. juni. Også han hadde etter hvert begynt å lure på hvem på hvem som satt på tiltalebenken. Men de mest verbale bistandsadvokatene ser altså ut til å gi massiv støtte til Breivik. Det kan jo bli interessant å høre hva som skjer på mandag når den andre gruppen psykiatrisk sakkyndige skal forklare seg.

2 kommentarer om “Bistandsadvokater støtter Breivik

  1. Tidligere så skrev du selv at du mente at han var ond og ikke gal?
    Jeg synes bare saken blir mer og mer forvirrende på dette punktet – det er vel kanskje det forsvaret ønsker ved å trekke inn vitner med noen standpunkter som er helt forskjellige både fra de sakkyndige og fra hverandre.

  2. Det jeg brukte som overskrift på min kommentar til psykiatrirapport nr.2 var «Ikke psykotisk – bare ond», og overskriften var litt ironisk ment. Det var den konklusjonen man måtte trekke av denne rapporten. Jeg ønsker ikke, og kan ikke, ha noen mening om hvem som har rett.
    Saken går nå over fra å være et psykiatrisk villnis til en juridisk hengemyr. Og den blir det dommernes oppgave å vasse ut av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s