Mobiltelefoner, lekkasjer og NRK-journalistikk

I mitt yrkesaktive liv har jeg av og til deltatt på møter  i Forsvarsdepartementet og andre steder hvor gradert informasjon kunne behandles. Der ble man gjerne bedt om å slå av mobiltelefonen ved møtets start. Så en dag, da jeg kom til et møte FD, var det kommet opp en reol med små låsbare metallbokser. Og beskjeden var nå at ALLE mobiltelefoner skulle legges i en boks og låses inn. Ingen mobiltelefoner i møterommet. Begrunnelsen var fare for avlytting.  Nå er slike bokser kommet opp utenfor alle møterom både i departementet og andre steder. Jeg syntes dette kanskje var unødvendig, man måtte jo selv slå på mobiltelefonen og ringe for at det skulle skje en avlytting – trodde jeg.

Men nå hørte jeg nettopp vitneprovet til leder av Rettsmedisinsk kommisjon, Tarjei Rygnestad, i 22. juli-saken. Der kom han inn på påstandene fra NRK om uenighet i kommisjonen, og at informasjonen og spørsmålene som han fikk fra NRK klart viste at noen måtte ha avlyttet eller overhørt deler av diskusjonen om den første sakkyndigrapporten. De hadde da kommet til at det mest sannsynlige var at noen uforvarende hadde kommet til å ringe ut. Etter å ha politianmeldt saken for å få ut samtaleloggene fra samtlige telefoner, viste det seg at det til Rygnestads telefon hedde kommet en innkommende samtale uten at han hadde oppdaget det. Telefonen lå i en veske foran ham på bordet.. Men linjen hadde vært åpen i 53 minutter, og oppringingen hadde kommet fra NRK’s sentralbord. Og de spørsmålene Rygnestad fikk fra NRK viste at det journalisten hadde hørt, var det som var sagt av de to som hadde sittet nærmest Rygnestad. Det er kanskje ikke så dumt likevel å la mobiltelefoner forbli utenfor møterommet.

En annen sak er at Rygnestad mente at den antagelige NRK-journalist i enden av linja ikke hadde forstått hva som foregikk. Dette var den delen hvor kommisjonen hadde oppnevnt en «djevelens advokat» som hadde som oppgave å trekke fram alle mulige innvendinger. Og dette ble altså oppfattet som alvorlig uenighet av journalisten som så trakk sine konklusjoner deretter. Stein Bjøntegård i NRK innrømmer nå at dette fant sted, men vil ikke kalle det for avlytting at journalisten tjuvlyttet i 53 minutter på et møte han ikke hadde adgang til og laget en sak på det.

 «Det som kom fram var jo så interessant, og vi kunne jo ikke vite at det var et rollespill.»

Hadde de spilt ærlig spill hadde dette blitt avklart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s