Sparepærer er helseskadelige

For noen år siden var jeg på et møte i England. Vi var tre kolleger, en fra Nederland, vår britiske vert og jeg. Dette var et årvisst samarbeidsmøte som gikk på rundgang mellom landene, og vi kjente hverandre relativt godt. Og som vanlig tok verten med oss andre ut på middag. Og Neil, vår vert, kjørte oss til et vertshus på landsbygda utenfor Salisbury. Og da vi kjørte i nattemørket gjennom  Wiltshire, bemerket Maarten, vår nederlandske kollega, at det var så lite gatelys i flere av landsbyene. Da sa Neil, som selv bodde i en av landsbyene: «Ja, de ville installere gatelys der jeg bor også, men vi fikk heldigvis forpurret det.» Den noe forbløffede nederlender utbrøt: «Men hvorfor vil dere ikke ha gatelys?» – «It destroys the dark» var svaret, sagt i en så selvfølgelig tone at det stoppet enhver videre diskusjon av temaet.

Og han hadde kanskje et poeng. I alle fall forteller et nyhetsbrev fra Harvard Medical School at lys om natta ikke er bra for helsa. Det ødelegger den naturlige døgnrytmen, og mange undersøkelser, særlig av nattarbeidere, viser at dette ikke er bra for helsa. Flere studier har koblet dette både til kreft, diabetes og overvekt.

Blått lys er verst
Nyere studier viser dessuten at lyskilder med mye blått, altså kortbølget, lys kan være spesielt ille. Forsøk ved Harvard med personer som ble utsatt for like kraftig lys av enten blå eller grønn farge i 6,5 time, viste at det blå lyset hadde dobbelt så stor ødeleggende virkning på døgnrytmen som det grønne. Og nå blir vi utsatt for stadig mer blått lys, både fra sparepærer og apparater med skjermer. Dette øker på etter som de gammeldagse glødelampene fases ut for å redusere energiforbruket. Både sparepærer av «lysrørtypen» og LED-lamper genrerer mer blått lys. LED-pærer produserer i utgangspunktet blått lys som så delvis konverteres til mer langbølget lys av fluorescerende belegg på lampene.

Overvekt og døgnrytme
Det gjør ikke saken bedre at det moderne liv også forstyrrer døgnrytmen. En tysk studie viser at stadig flere personer lever i utakt med sin biologiske rytme, og kobler dette til økende forekomst av overvekt. Dette kan blant annet skyldes at stadig flere lever i byer hvor kunstig belysning utvisker forskjellen mellom dag og natt. Og det å leve kronisk i utakt med den naturlige biologien er vist å gi ubalanse i glukosemetabolismen, på samme måte som diabetes 2. Og det er særlig yngre mennesker som utsettes for slik sosialt jetlag.

Hva med nordlendinger og finnmarkinger?
Jeg har ikke i farten funnet noen  tilsvarende studier av de helsemessige virkningene av midnattssol og mørketid. Det burde vært interessant i denne forbindelsen. Kanskje noen av leserne vet om hva som er gjort?

En kommentar om “Sparepærer er helseskadelige

  1. Det finnes et syndrom som heter SAD – seasonal affective disorder – eller vinterdepresjon – som behandles med lysterapi. Det har høyere forekomst i regioner med mørketid, tror jeg. Hvis du leter på forkortelsen finner du sikkert mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s