Unge idrettsfolk og plutselig hjertestans

Som et nesten uhyggelig apropos til svømmestjernen Alexander Dahle Oens tragiske bortgang 30. april, dukket det samme dag opp en artikkel i New York Times om plutselig hjertestans hos unge idrettsfolk. I USA er det anslått at det er ca 2000 dødsfall årlig på grunn av plutselig hjertestans hos ungdom under 25 år. Det er jo ikke så mange i forhold til befolkningen, men det ser ut til at slike tilfeller er tre ganger så vanlig blant idrettsutøver som blant de som er mer sedate, og er den vanligste dødsårsaken blant unge idrettsfolk.

Den kan være flere årsaker. en vanlig årsak er forstørret hjertemuskel, men det kan være vanskelig å finne ut hvem som er i fare. Og i USA pågår en diskusjon om nytten av masseundersøkelser av idrettsfolk for å finne ut hvem som er i fare. Men en undersøkelse fra 2010 viser at hvis man inkluderte en EKG-undersøkelse i legeundersøkelsen av idrettsfolk kunne man spare to leveår pr. 1000 deltagere.
I denne undersøkelsen pekes på at de som deltar i idretter med høy intensitet, som fotball, er særlig utsatt. Dette har man jo også opplevd på norske fotballbaner. Man kan vel også inkludere svømming i idretter med høy intensitet. Og de som deltar på høyt nivå er mer utsatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s