Som legen så pasienten

Det blir sagt, kanskje for spøk, at du har et alkoholproblem hvis du drikker mer enn bedriftslegen – legen måler pasientens livsstil ut fra sin egen. Og nå tyder en amerikansk undersøkelse på at dette ikke bare er et spøkefullt utsagn, i alle fall ikke når det gjelder overvekt.

Forskerne foretok en undersøkelse blant 500 primærleger for å finne ut hvilken rolle legens egen kroppsmasseindeks (KMI) spilte når det gjaldt å ta tak i en overvektig pasients vektproblem.
De fant for det første at normalvektige leger oftere tok opp en pasients vektproblem enn leger som selv var overvektige. Og det var først og fremst pasienter som var tyngre enn legen som ble diagnostisert som overvektige. Jo fetere legen var, jo fetere måtte pasienten være før legen diagnostiserte pasienten som overvektig eller fet. Og bare 37 prosent av overvektige leger mente de var kompetente til å gi råd om ernæring og mosjon. 53 prosent av normalvektige leger mente de kunne gi slike råd. Så hvis du har et vektproblem du vil ha hjelp med – finn deg en mager lege.

4 kommentarer om “Som legen så pasienten

  1. Noen av oss husker Wesensteens flotte råd en gang i tidenes morgen for dem som ønsket seg en fetekur. Her var termos med sukret smult på nattbordet og den slags anbefalt – og ikke minst: Konsulter en lege før du starter – men det måtte være en fet lege…

  2. Hadde de sløyfet sukkeret ville det jo vært lavkarbo. Dessuten hadde de forstått riktigheten av det gamle ordtaket om at på seg selv kjenner man andre. Forskningen som er referert ovenfor bekrefter egentlig noe man allerede hadde en sterk følelse av. Det er vanskelig å ha en objektiv avstand til noe som involverer en selv. Ønsker du å få objektive råd om ett eller annet bør du spørre noen som har avstand til det saken gjelder.

    Det kan jo være fristende å spørre noen du antar vil være enig med deg, da kan du få et vennlig klapp på skuldra. Men noen ganger bærer det galt av sted å omgi seg med rådgivere som er enig med deg. Enhver ledergruppe trenger både en djevlens advokat og en pessimist.

  3. Hvis man vil ha slankeråd så kan det være lurt å spørre noen som er tynn i dag men som selv har opplevd å være tykk. Da kan man få både gode råd ispedd en passelig dose oppmuntring eller forståelse. Men det er vanskeligere å finne sånne personer.

  4. Ja, det finnes rett og slett ikke så mange personer i denne kategorien. Men de finnes. I «Debatten» på NRK1 23. februar, som jeg refererte til her, var det med en ung mann (25-26 år) som hadde vært så overvektig som tenåring at han måtte ha operasjoner for å få fjernet overflødig hud etter at han han klarte å komme ned i normal vekt ved egen hjelp. Og han hadde utdannet seg til fysioterapeut og jobber nå som trener på SATS. Han burde ha alle mulige forutsetninger for å hjelpe andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s