Farlig å gå Birken?

På lørdag skal en gjeng treningsnarkomaner slite seg over fjellet mellom Rena og Lillehammer. Og er det nå egentlig sunt å trene så mye at dette går som en lek? Av og til stilles dette spørsmålet, og det har vært fremme i media både tidligere og nylig at de som går Birken lett får hjerteflimmer. Kanskje det er tryggest å se løpet fra sofakroken.

Her blir det fullt på lørdag (Birkebeinerløypa sør for Sjusjøen, Foto: Odd Busmundrud).

Men det er nok mer sannsynlig at det er farligere å være sedat enn å være fysisk aktiv, så undersøkelser som viser at noen som trener mye kan være mer utsatt for en type hjerteproblemer, er neppe noen gyldig unnskyldning for ikke å forlate sofakroken.

En nylig publisert undersøkelse fra våre hjemlige trakter understøtter dette . Det er resultater fra den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag,  som ikke bare er den største helseundersøkelsen i Norge, men også en av de største internasjonalt.

Den begynte i 1984, med en oppfølging ti år senere, og gir stadig ny informasjon. I en artikkel som nettopp er publisert i JAMA, og også omtalt i New York Times kommer det fram en interessant sammenheng mellom hvilepuls og dødelighet. Spesielt kommer det fram at de som hadde en økning i hvilepulsen i løpet av de ti første årene etter at studien startet hadde større sannsynlighet for å dø i løpet av de påfølgende årene fram til 2008. Det gjaldt ikke bare dødelighet av hjertesykdom, men også dødelighet generelt. De som hadde en hvilepuls på 70-85 hjerteslag pr. minutt ved den første undersøkelse, og over 85 slag i minuttet ti år senere, hadde en dødelighet som var 80% høyere enn de som ikke hadde en slik økning. Og de som hadde en hvilepuls på mellom 70 og 85 ved den første målingen, og hvilepuls under 70 ti år senere, hadde en reduksjon i dødelighet på 40%.

Det er kjent at fysisk trening gir lavere hvilepuls, og det kom også fram i denne undersøkelsen at det var en korrelasjon mellom lav hvilepuls og høy fysisk aktivitet. Kanskje TV-sofaen likevel er farligere enn birkebeinerskiene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s