Hvorfor oppfører menn seg som idioter når en vakker kvinne dukker opp?

Skal man tro enkelte TV-show blir noen menns hjerner dysfunksjonelle hvis en vakker kvinne dukker opp. Og det kan se ut til at dette ikke bare er noe manusforfatterne har kokt sammen. Forskning viser at interaksjon med en kvinne kan ha negativ virkning på menns tankemessige fungering. Noe tilsvarende er ikke funnet for kvinner.

Nederlandske forskere utførte to eksperimenter med studenter som forsøkspersoner. Ved begge eksperimenter ble forsøkspersonene først testet med en standard test som viste evnen til å behandle motstridende informasjon, og som måler hvor raskt hjerne arbeider.
Så ble de i det ene tilfellet satt til å lese opp en tallrekke foran et web-kamera, og ble fortalt at en person skulle lese av munnen deres på en skjerm. De ble fortalt fornavnet til personen, halvparten av forsøkspersonene fikk oppgitt et kvinnenavn, den andre halvparten et mannsnavn. Deretter gikk de gjennom den første testen på nytt, den som målte hjernens fungering. Og da viste det seg at de mennene som hadde fått oppgitt et kvinnenavn på observatøren klarte denne testen dårligere enn første gang, mens det ikke var noen forskjell for de som hadde fått oppgitt et mannsnavn. For de kvinnelige forsøkspersonene spilte det ingen rolle om de hadde fått oppgitt et mannsnavn eler et kvinnenavn på den (fiktive) observatøren.

Ved det andre forsøket ble forsøkspersonene også fortalt at de ville bli observert av enten en mann eller en kvinne når de utførte opplesingsoppgaven, men så ble opplesingen sløyfet, og funksjonstesten gjentatt. Men også her viste det seg at de menne som var blitt fortalt at de ville bli observer av en kvinne fikk et dårligere resultat på funksjonstesten. Bare det å forvente et samspill med det motsatte kjønn var altså nok til å redusere de mannlige forsøkspersonenes mental fungering.

Forskerne har fundert på hvordan dette kan ha seg. En teori er at siden alle mennene var unge og heteroseksuelle, ble de opptatt av å tenke på om den ukjente kvinnen kunne være en mulig fremtidig partner. En annen muligheter at vårt samfunn stiller store krav til mennene om å gjøre et godt inntrykk på det motsatte kjønn. Og annen forskning viser at det å skulle gjøre et godt inntrykk på andre er belastende for hjernen.

3 kommentarer om “Hvorfor oppfører menn seg som idioter når en vakker kvinne dukker opp?

  1. Veldig interessant spørsmål. Ingen tvil om at det stemmer. Selv har jeg ofte lurt på hvorfor det er så vanskelig for de som har vært gift med veldig vakre kvinner å holde styr på driftene (Vi vet selvsagt ikke hvordan f.eks. Halle Berry og Liz Hurley er privat, men likevel kan en undre).

    Det er snakk om sterke krefter, men likevel er vi ikke alle hunder. Noen av oss klarer å gjøre et godt intrykk uten at det suger all fornuft ut av hjernen (kanskje det ikke var noe der i utgangspunktet?), eller kanskje vi bare gir blaffen i hva andre tenker om oss?

  2. Idioter? Kanskje morsom merkelapp, men å bruke det uttrykket i denne sammenhengen blir upresist og fordomsskapende. At det skulle være viktigere å kunne svare raskt på en Stroop-test heller enn å forholde seg til kvinnen som har blikket rettet mot deg, vitner om naiv rasjonalitet.

    Vi kan alltids plassere mennesket i merkelige og kunstige situasjoner, for så å finne sammenbrudd i en eller annen av våre talløse kognitive funksjoner. Det har blitt gjort mye, men å alene forstå det som svakhet og svikt er mangelfullt.

    Våre kognitive evner er utviklet for å fungere innefor gitte kontekster, og når konteksten endres, så vil de kognitive evnene endre fungering. Det faktisk ikke så idiotisk. Det er menneskehetens største suksesshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s