
I over hundre år har forskere lurt på hvorfor sebraen har striper. Det er jo ikke tilfeldig at dyr ser slik ut de gjør. De har en eller annen nytte av det. Og man har lurt på om sebrastripene er kamuflasje, eller om de tjener til å forvirre rovdyr. Men ingen har testet ut de forskjellige hypotesene.
Men nå har ungarske og svenske forskere funnet ut at sebrastripene forvirrer insekter som klegg og tsetse-fluer, slik at de heller slår seg ned på ensfargene dyr. Det har å gjøre med at disse insektene tiltrekkes av polarisert lys, lys der alle lysbølgene svinger i samme retning. Og ensfargede, og særlig mørke dyr, reflekterer mye polarisert lys.

Men stripene til sebraene bryter opp dette mønsteret, og det viser seg at sebrastripene har en bredde som er spesielt forvirrende for disse insektene. Og dermed blir sebraen mindre utsatt for de sykdommene disse fluene bringer med seg. Så hvis du har tenkt deg til Afrika kan det være lurt å få tak i en skjorte med sebrastriper.
Det er en veldig fin bok om slike ting her:
http://www.philipball.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=20:natures-patterns-a-tapestry-in-three-parts&catid=3:books&Itemid=4
Sebraene på bildet minner meg om besøk hos optikeren. Litt vanskelig å fokusere (?) skarpt liksom. Men du verden så søte disse var da!
Kleggen har også problemer med å fokusere på dem.
Nytten dyr har av sin egen utforming kan noen ganger være overdrevet. Feks stripene på sebraen blir jo dannet av en eller annen kjemisk reaksjon. Det som styrer hvordan mønsteret blir er styrt av fysiske parameter som feks arealet på pelsen til dyret. Det er jo ikke nødvendigvis slik at sebraen har utviklet dette fordi det er gunstig i forhold til å ikke bli bitt av innsekter. Det kan være en ren tilfeldighet. Alt er ikke evolusjon.
Det som styrer mønsteret er vel dyrets gener, siden alle sebraer har samme mønster. Og det samme gjelder nok også andre egenskaper ved dyr, enten det er farger eller kroppsform eller evnen til å fordøye visse matvarer som andre dyr ikke kan gjøre seg nytte av. Og Darwins bidrag til å forstå hvorfor forskjellige dyr ser slik ut som de gjør (The Origin of Species) var jo nettopp en teori om at når det oppsto arvelige forandringer (mutasjoner) hos en art, ville forandringer som er gunstige for arten føre til at de individer som har denne forandringen lettere ville overleve og bringe sine gener videre.
Og Darwins teori er vel i dag allment akseptert, unntatt hos vitenskapsfiendlige fundamentalistiske kristne som mener at det er Gud som har designet artene slik de er, som for eksempel Rick Santorum, som kanskje blir republikansk presidentkandidat i USA.
Jo, men Grunde har likevel rett i at stripene ikke nødvendigvis har blitt selektert fordi de beskytter mot insekter. Det kan være andre årsaker til at stripene har blitt selektert (som vi ikke kjenner), og at beskyttelsen mot insekter da kun er en tilfeldighet. For alt vi vet, så kan det jo hende at sebraen utviklet striper på et tidspunkt der det forelå andre viktigere miljøutfordringer (enn insekter) som lå til grunn for favorisering av stripete sebraer.
Men siden man har funnet at stripene gir beskyttelse mot insekter (og dermed et fortrinn), så er det uansett sannsynlig at denne funksjonen i det minste er med på å opprettholde striper fremfor andre «mønstre» på sebraens overflate.
Har de mye og hissige insekter i Afrika er det mulig at det er nok til å gi stripete sebraer en stor nok seleksjonsfordel til at det etter hvert bare finnes slike.
Link her til mer om mønsterdannelse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Conway's_Game_of_Life
Dette er noe man kan laste ned og leke med hvis man vil.
Man kan også bruke lignende prinsipper til å lage musikk.
Se f.eks. her:
http://igor.gold.ac.uk/~mas01tb/SwarmMusic/swarmmusic.html
Her er en fin artikkel på norsk om mønstre på dyr generellt:
http://kollokvium.no/2012/02/28/hvordan-tigeren-far-striper-en-usedvanlig-historie/
Viser seg at stripete dyr ikke kan prikkete hale, men prikkete dyr kan ha stripete hale.