Er det liv under isen?

En av verdens største innsjøer er Lake Vostok. Ikke hørt om den? Kanskje ikke så rart, isen over den er nesten fire kilometer tykk. Den befinner seg i Antarktis, under den russiske forskningsstasjonen med samme navn. Og dette er verdens kaldeste sted, rekorden er 89 kuldegrader, som ble målt i juli 1983. Og under isen der finnes en innsjø med en utstrekning som Lake Ontario, men med atskillig mer vann.

I over 20 år har russiske forskere boret seg ned gjennom isen mot sjøen, og på veien har de fått borekjerner som inneholder luftbobler som kan fortelle om klodens klima i de siste 420 000 år. Og nå meldes det at de etter å ha boret meget forsiktig de siste 15 meterne muligens har nådd ned til vannet, som har vært dekket av is i mer enn 20 millioner år. Ett av de store spenningsmomentene er om det finnes liv i vannet. Det finnes neppe sjøuhyrer der, men bakterier er mulig. Og da kan man lære mer om hvordan liv utvikler seg i stummende mørke og under et enormt trykk, og isolert fra resten av kloden. Samtidig er det viktig å gå langsomt og forsiktig fram, så boringen og opphentingen av vannprøver ikke introduseres nye organismer.

Oppdatering torsdag 9. februar: Det er nå offisielt at russerne er kommet ned til sjøen. Det skjedde søndag kveld etter at de hadde boret 3769 meter. Vannet fra sjøen steg da 30 til 40 meter i borehullet og frøs til en plugg. Den vil de la sitte der til neste år. Da kommer de tilbake og henter opp den ferske isen i borehullet, og undersøker om det er tegn til liv der. På den måten håper de å unngå å forurense selve sjøen, slik at de ikke introduserer nye livsformer der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s