Hva har Utøyamorderen til felles med Hitler, Saddam Hussein, og Kim Jong-il?

Alle er paranoide med schizofrene trekk

Bildene av de tre diktatorene er fra Wikipedia Commons. Bildet av Anders Behring Breivik er fra hans eget manifest

Psykologene Coolidge og Segal fra the University of Colorado har interessert seg for hvilke personlighetstrekk som er fremtredende hos kjente diktatorer som Hitler, Saddam Hussein og nettopp avdøde Kim Jong-Il. Av lett forståelige grunner har det ikke vært mulig å foreta en psykologisk vurdering av personene på samme måte som rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Huseby har vurdert Anders Behring Breivik, men ut fra uttalelser fra en rekke eksperter som hadde kjennskap til personene (i Hitlers tilfelle også uttalelser fra Carl Jung), mener de å ha funnet en rekke felles personlighetstrekk: Sadistisk, antisosial, paranoid, narsissistisk og schizoid.

Og alle tre scoret også høyt på en skala for paranoid schizofreni, altså det samme som psykiaternes diagnose av Anders Behring Breivik. Det er heller ikke tvil om at Breivik har klare narsissistiske og grandiose trekk. Det er bare å se på hans eget bilde bildet av seg selv ovenfor for å forstå det.

Som i Breiviks tilfelle, kan det reises spørsmål om hvordan personer med så alvorlige personlighetsforstyrrelser likevel klarer å fungere i dagliglivet, og når det gjelder diktatorene, klarer å oppnå makt og kontroll over andre. I denne forbindelsen skriver Coolidge og Segal:

Furthermore, the current DSM-IV-TR  criteria for schizophrenia, paranoid type, include symptoms such as preoccupation with one or more persecutory or grandiose delusions usually organized around a coherent theme. Associated features include anxiety, anger, aloofness and argumentativeness. The DSM-IV-TR also states that persecutory themes and grandiose delusions may predispose schizophrenic individuals to violence, that such individuals may have a superior or patronizing manner in interpersonal interactions, and that such individuals may display little or no cognitive impairment and have a good prognosis in the areas of occupational functioning and independent living.

Breivik så seg selv som en fremtidig leder og frelser, ikke bare i Norge, men i hele Europa. Han ville sikkert gjort det bra som diktator, hvis han hadde fått sjansen.

3 kommentarer om “Hva har Utøyamorderen til felles med Hitler, Saddam Hussein, og Kim Jong-il?

 1. Jeg synes det er et interessant spørsmål hvordan personer med kapasitet for så mye grusomhet kan unngå å bli «oppdaget» og stanset før katastrofen er der.

  Noen av de personlighetstrekkene du nevner har jo kanskje har vært til stede i noen form hele livet, og man skulle jo derfor tro at grusomheten kom til uttrykk relativt hyppig. Slik er det også kanskje for noen, men for andre er grusomheten relativt skjult før det smeller. Og det er kanskje de sistnevnte her som virkelig er farlige, fordi man ikke greier å stanse de i en tidlig fase.

  Disse greier tydeligvis å tilpasse seg «reglene» når de er synlige for andre. Kanskje er dette noe de har lært seg allerede som barn at sanksjoner følger når reglene brytes (f.eks. i skolegården), men at deres tilpasning kun er en strategi overfor ytre maktforhold (i mots. til empati). For det er jo først når personene får tilgang på makt (posisjon eller våpen) at grusomhetene virkelig blir synlige – altså når de selv kan lage reglene.

  Kanskje opplever noen av disse det tvingende nødvendig å oppnå makt for å få uttrykt seg selv, da den tilpassede siden deres ikke oppleves autentisk. Dette, sammen med en følelse av å ha ekstreme rettigheter, kan gjøre at disse personene spesielt motivert til å sikte mot maktposisjoner. Vi oppdager ikke at medarbeideren er en psykopat før han/hun blir sjef.

 2. I alle fall i Breiviks tilfelle unngkk han i økende grad å ha kontakt med andre, og grunnga det med at han ville unngå at planene hans skulle bli oppdaget. Men dette kan jo være en strategi han hadde lært seg fra barndommen av. Og det er jo ikke så overraskende at ingen oppdager at han er syk når ingen har nær kontakt med ham, og han utad oppfører seg normalt. Utad eksponerte han seg litt på nettet, men ikke på en måte som avvek fra mange andre.

  Et annet interessant spørsmål når det gjelder de tre diktatorene (og andre, så som Stalin), er hvilke psykologiske mekanismer som har vært i sving hos den delen av deres befolkning som har gjort det mulig for dem å bli det de ble .

 3. Det er kanskje også sannsynlig at isolasjonen i tiden før 22/7 i seg selv kan ha bidratt til forverring i hans psykiske tilstand. Bl.a. at synet på sin egen fortreffelighet rett og slett i fravær fra «korreksjon» bare fikk vokse seg opp i skyene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s