Fettkatastrofer!!

Faksimile fra Aftenposten

Landet er rammet av en katastrofe av enorme dimensjoner. Og den kan komme igjen. Aftenposten kan i dag på forsiden fortelle at vi kan vente flere smørkriser. Tine har skylda.

Smørkrisen viser at Tine ikke har klart å gjøre en av sine viktigste jobber, nemlig å sørge for at norske forbrukere har tilgang på det smøret de trenger.

Men en ulykke kommer sjelden alene. Inne i avisa brukes en helside på å fortelle at nordmenn strømmer til billige fedmeoperasjoner i utlandet. Norske leger advarer mot risikoen.

Gjør det selv
Foreløpig har det ikke kommet noen oppskrifter på gjør-det-selv fedmeoperasjoner, men inne i avisa bruker Aftenposten en drøy side på å fortelle hvordan du kan lage ditt eget smør. Noen har kanskje uforvarende kommet til å gjøre det når de skulle piske krem med en kjøkkenmaskin og har glemt å passe på et øyeblikk. Da blir det raskt smør i stedet for krem. Jeg opplevde en gang på nært hold en profesjonell svensk kokk som gjorde det, og fikk høre noen nye svenske gloser da han oppdaget hva som hadde skjedd.

Smør av melk
Min bestemor laget smør fra grunnen av. Det var på slutten av krigen og rett etter, da det var rasjonering på det meste, også smør. Da ble noe av melken fra våre to-tre kyr separert i fløte og skummet melk i en separator som jeg av og til fikk lov til å sveive. Så ble fløten helt opp i en smørkjerne – en høy, smal sylinder av tre, med en lang stav med et kors nederst. Og så var det å stampe trestaven opp og ned til de dispergerte fettkulene i fløten fløt sammen til store fettklumper – altså smør.

Dersom smørkrisen skulle vedvare vil det kanskje også bli mangel på kremfløte. Men løsningen er neppe å anskaffe en melkeseparator for å separere helmelk. Det går ikke. Meieriene er ondskapsfulle nok til å homogenisere melka. Det vil si at den er behandlet slik at fettkulene er blitt så små at de forblir i dispersjon uansett hva du gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s