Kreftforskning ga slankemedisin

For ti år siden fikk ekteparet Renata Pasqualini and Wadih Arap, som begge er biologer og arbeider ved et amerikansk kreftforskningssenter, en ny idé til kreftbehandling. Siden har de studerte hvordan biter av proteiner tiltrekkes av forskjellige vevstyper, og hvordan noen tiltrekkes spesifikt av kreftceller. Dette kan brukes for å levere medisiner til spesifikt vev. I tilfellet med kreftsvulster er det snakk om å bruke medisiner som ødelegger blodårene som fører næring til kreftcellene.

Men dette prinsippet kan også brukes til å levere medisiner til annen type kroppsvev, slik som fettvev. Og ved å levere medisiner som hindrer dannelsen av nye blodårer i fettvev, har de klart å få overvektige aper til å gå ned i vekt, mellom 7 og 15% på fire uker.

Dette må jo være en drøm for alle som sliter med å komme ned i vekt. Og det kan forbli en drøm, i alle fall en stund til. Andre forskere peker på at det å strupe blodtilførselen til fettvev kanskje ikke er noen god idé. Dessuten må man være sikker på at ikke annet kroppsvev blir berørt.

Virkningsmekanismen er også noe uklar. En mulighet er at når kroppen avskjæres for muligheten til å lagre overskuddsenergi i form av fett, kan dette gi et signal om å spise mindre. Og Arap og Pasqualini registrerte faktisk at dyrene spiste mindre når de fikk medisinene. Så kanskje det bare er enda en ny måte å lure kroppen til å redusere energi-inntaket til et lavere nivå enn energiforbruket, slik alle virksomme slankemetoder er. Men prinsippet er i alle fall lisensiert til et kommersielt firma for utprøving på mennesker. Og skulle det virke og bli godkjent ligger det nok store penger her, så mye som slankeindustrien håver inn for å få folk til å spise mindre enn kroppen forbrenner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s