Det regner satellitter

Kilde: Wikipedia Commons

Ikke før har NASA’s UARS-satellitt regnet ned fra himmelen, så får vi den tyske ROSAT i hodet. Denne satellitten, som var spesielt utstyrt for å studere røntgenstråling og kortbølget UV-stråling, ble skutt opp fra Cape Canaveral i 1990, og var et samarbeidsprosjekt mellom Tyskland, USA og Storbritannia. Opprinnelig var den ventet å ha en aktiv levetid på 18 måneder, men den fungerte i 9 år før den ble stengt ned. Siden har den vært en død satellitt uten eget styresystem.

Man har bare måttet vente på når den ville komme inn i atmosfæren og bli bremset ned. Opprinnelig var det veentet at dette ville skje i november, men nå ser det ut til at det vil skje 22. eller 23. oktober. 1,6 tonn av satellittens totalt 2,4 tonn er forventet å overleve nedfarten, men den vil brytes opp i mindre deler. Sannsynligheten for at den vil treffe et menneske er 1/2000. Det betyr ikke at hvert totusende menneske vil bli truffet. Det betyr at hvis 2000 slike satellitter styrtet, ville ett menneske bli truffet av rester fra en av dem.
Her i landet kan vi uansett ta det med ro. Dens bane går mellom 53 grader syd og 53 grader nord, så den vil ikke være i nærheten av Norge når den styrter.
Den vil for øvrig også i sin død gi sitt bidrag til romforskningen, ved at den vil gi data som kan brukes til bedre å kunne forutsi hvor satellitter som styrter vil komme inn i atmosfæren og treffe jordoverflaten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s