FrP som offer og sex som privatsak

Kilde:Wikipedia Commons/Bård Gudim, FrPMedia

Siv Jensen beskylder pressen for å være ute etter FrP. Og i Aktuelt på NRK2 26. september var Harald Stanghelle i Aftenposten tilbøyelig til å være delvis enig med henne. Men han påpekte at det var mye i partiet som det var fristende å skrive om, samtidig som partiet fremstiller seg som et lov-og-orden-parti. Og det blir lett litt ynkelig når man fremstiller seg som offer. Rett etter det elendige valgresultatet var også nestleder Per Sandberg frampå og fremstilte FrP som et offer for pressens forfølgelse.

Det ville nok i lengden være mer fornuftig å rydde i egne rekker slik at det ikke ble så fristende å henge ut FrP hver gang et medlem gjorde noe dumt. Det er forresten ikke helt sant at bare FrP-politikere blir hengt ut. Like etter ble vår statsminister hengt ut i VG for manglende bompengebetaling da han skulle på rypejakt, selv om jakt på ryper med nebb og fjær kanskje ikke er like pirrende som jakt på ryper med miniskjørt og leppestift.

Sex som privatsak
Siv Jensen har gjentatte ganger sagt at det som hendte i Riga er en sak innen vedkommendes familie. I snever forstand har hun rett. Men det er ikke en privatsak når personer i fremtredende posisjoner utviser dårlig dømmekraft. Og det er betenkelig når en person som er valgt av folket til den høyeste posisjon man kan velges til foretar handlinger som tyder på mangel på dømmekraft. Vi må ha lov til å forlange at medlemmer av landets lovgivende forsamling ikke oppfører seg helt tankeløst, selv om det er privat.

Dette er egentlig ikke noe uvanlig at private handlinger kan ha følger i jobbsammenheng. Det er mange stillinger, ikke minst i det offentlige, som forutsetter at man har fornøden tillit. Dette er blant annnet hjemlet i Tjestemannslovens §16b, som sier at:

En embets- eller tjenestemann kan avskjediges når vedkommende:
ved utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelse eller tillit som er nødvendig for stillingen.

Merk at det står «i eller utenfor tjenesten». Selv har jeg mesteparten av mitt yrkesaktive liv hatt en jobb hvor det er en betingelse å ha en gyldig sikkerhetsklarering. Og det er ingen tvil om at private handlinger som røpet mangel på dømmekraft kunne få følger i denne sammenheng. Når det gjelder stortingspolitikere kan jo ikke disse avskjediges uten etter riksrettssak. Men velgerne har et rimelig krav på å få vite hvordan de politikerne de vurderer å stemme på oppfører seg også i det private. Så får det være opp til den enkelte velger å vurdere hvem man vil eller ikke vil stemme på.

5 kommentarer om “FrP som offer og sex som privatsak

 1. «Men velgerne har et rimelig krav på å få vite hvordan de politikerne de vurderer å stemme på oppfører seg også i det private.»

  Dette syns jeg blir for enkelt. Vi har allerede en presse som jakter som ørner etter våre folkevalgte, være det anneks, bompenger eller mer alvorlige ting. Jeg tror dette svekker vårt demokrati, en offentlig gapestokk hvor vi kan godte oss over at de ikke er bedre en oss, eller enda bedre: vi er bedre en dem.

  Hva med John F. Kennedy? Han hadde levde ytterst promiskuøst, men blir den dag hyllet for sitt politiske liv, ikke minst håndteringen av Cuba-krisen.

 2. Det som er hovedpoenget mitt her er at en offentlig person må være bevisst på at alt vedkommende foretar seg kan bli gjort offentlig. Og jo høyere posisjon vedkommende har, jo større nyhet kan det bli.

  Jeg er ikke særlig glad i gravende journalistikk, og synes ofte det de finner bare er til å le av. Men noe av det media lever av er å grave fram skitt, og da er det forståelig at de graver mest der det er mest å finne. Og det er vel en viss erfaring for at FrP er ett av de stedene man kan finne noe.

  Og i stedet for at FrP’s ledelse syter over at media forfølger dem, bør de heller ta fatt i problemet ved å bevisstgjøre tillitsvalgte på at når man er blitt valgt til en posisjon i partiet, kan alt man sier og gjør slå tilbake på partiet. En tillitsvalgt i en politisk organisasjon er automatisk en offentlig person og representerer partiet, uansett hva slags posisjon vedkommende har. Jeg vet ikke hva slags kursing og opplæring FrP har for sitt tillitsmannsapparat, men noe må de vel ha. Det er ellers det vanlige både i politiske partier og andre organisasjoner at man har kursing av tillitsvalgte.

  Forhold til media er gjerne en av de temaene som tas opp der. Det samme gjelder også i en bedrift, hvor uheldige handlinger av ledere kan slå tilbake på hele firmaet.

 3. Finnes det noen studier som viser hvilke parti som har de mest kriminelle/umoralske tillitsvalgte?

  Å kun basere seg på magefølelsen kan fort fare galt avsted (ut i fordommene).

  Her om dagen ble en ordfører for Ap anklaget for sex med en 14-åring. Skulle det bety at man i AP må tydeliggjøre for sine tillitsvalgte at sex med mindreårige er feil?

  Jeg er overbevist om at man i FrP er smertelig klar over kostnaden for slik tramping i klaveret, og at man gjentar dette i det uendelige på kammerset: ikke gjør noe som skader partiet.

  Uavhengig hva slags parti vi snakker om, så har vi å gjøre med mennesker som, ifølge kristendommen, er født syndere. Akkurat det ser ut til på være en analyse som holder stikk den dag i dag. Jeg tror derfor at «kursing og opplæring» i bare begrenset grad vil kunne få folk, tillitvalgte som andre, til slutte med sine krumspring. Det er kommet for å bli, for å si det sånn. Protestantismen til tross.

  Forøvrig er sexkjøpsloven en stupid og irrasjonell lov: å forby kjøp av hasj/tyvgods, samtidig som man tillater salg, er circa like teit. Men ingen ville forslått det.

  Men når det kommer til sex, blir endel mennesker MEGET ideologiske.

 4. Jeg gir meg, det er herved bevist gjennom seriøs forskning i regi Dagbla:

  er man medlem av FrP, øker sannsynligheten for at man voldtar.

  Men for Sverige ser det ut til at er man medlem av Sossarna øker sannsynligheten for at en bedriver økonomisk mislighold – jmf Juholt mfl.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s