Kronisk utmattelssyndrom skyldes neppe virus

Kronisk utmattelssyndrom (ME, CFS) er en uklar lidelse som i noen tilfeller kan være helt invalidiserende. Ingen har så langt klart å finne årsaken. Forskning publisert i tidsskriftet Science for to år siden ga håp om en avklaring, da et såkalt retrovirus kalt XMRV ble funnet i blodet til mange ME-pasienter. Det var indikasjon på at dette viruset kunne være smittsomt, og om det ikke var den eneste årsaken til sykdommen, kunne det være en medvirkende årsak.

Siden er det imidlertid brukt millioner av dollar på å reprodusere funnet, uten resultat.  Og i en artikkel publisert online i Science i 22/9 går det fram at ni forskjellige laboratorier som undersøkte de samme blodprøvene, dels fra ME-psienter, dels fra friske mennesker, ikke var i stand til reproduserbart å detektere dette viruset.

Only two laboratories reported evidence of XMRV/MLVs; however, replicate sample results showed disagreement and reactivity was similar among CFS subjects and negative controls. These results indicate that current assays do not reproducibly detect XMRV/MLV in blood samples and that blood donor screening is not warranted.

Og som et resultat av dette trekker nå forfatterne av den opprinnelige rapporten sin rapport delvis tilbake, og mener at prøvene deres kan ha blitt kontaminert.

Til de som nå vil si at man ikke kan stole på forskere, vil jeg si at dette er nettopp et eksempel på hvordan seriøs forskning fungerer, og den kvalitetssikringen som ligger i at resultatene publiseres på en slik måt at det mulig for andre å gjenta undersøkelsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s