Ny sykdom av flått

Flått før den suger blod. Den er omtrent 2 mm lang (Bilde: Wikipedia Commons)

Det er velkjente at flåttbitt kan overføre sykdommer til mennesker. Det vanligste er Lyme borreliose, som overføres av bakterien Borrelia burgdorferi. Og det ser ut til at forekomsten av flått øker i Norge.
Nå har amerikanske og russiske forskere i samarbeid funnet at en annen bakterie i flått også kan forårsake sykdom. Den har navnet Borrelia miyamotoi, og er en fjern slektning av B. burgdorferi, men inntil nylig var det usikkert om den kunne forårsake sykdom. Den blir ikke funnet i den samme testen som avdekker B. burgdorferi, og personer som etter flåttbitt føler seg dårlig, men tester negativt på denne, kan ha vært smittet av den nye bakterien uten at det er blitt påvist. Nå har de russiske og amerikanske forskerne funnet en test  som kan skille mellom de to bakteriene. Og det viser seg at B. miyamotoi gir sykdom med høyere feber enn typisk for Lyme borreliose. I noen tilfeller forsvinner feberen for så å komme igjen gjentatte ganger med noen dagers mellomrom. Og pasienter som var innlagt på sykehus på grunn av infeksjon med B. miyamotoi fikk et lengre sykehusopphold enn de som hadde andre borrelia-infeksjoner.

2 kommentarer om “Ny sykdom av flått

 1. For så vidt interessant nok, men utbredelsen tilsier vel at det kan gå noe tid før den innvandrer fra Russland -fortrinnsvis via Nordnorge.

  Men det finnes jo andre sykdommer knyttet til flott allerede her i setinrøysa: http://en.wikipedia.org/wiki/Tick-borne_encephalitis
  Her er altså smitteagens et virus.
  Se også http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=559161

  TBE kan effektivt forhindres med vaksine (hvis da ikke anti-vaksine-tøvet får enda mer fotfeste i landet) .

 2. Jeg kjenner til TBE, det er også tatt med i den artikkelen jeg lenker til (http://wwwnc.cdc.gov/eid/pdfs/10-1474-ahead_of_print.pdf )

  Når det gjelder hva som kan komme hit til landet og hvor raskt har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg. Men i den samme artikkelen er det et kart (Figure 1) som viser noen steder i Russland hvor infisert flått er funnet. Og den er funnet så langt vest som Moskva. Der var rundt en prosent infisert. Og det er omtrent samme prosentdel som i Yekaterinburg hvor undersøkelsen av pasienter med infeksjon ble utført.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s