Da Norge mistet uskylden II

Allerede samme kveld bomben i Grubbegata hadde blåst hull i høyblokka med statsministerens kontor, skrev jeg at ansvarlige myndigheter i minst seks år hadde  vært klar over risikoen ved en eventuell bilbombe.  Men uansvarlige lokalpolitikere bagatelliserte faren, og næringslivet protesterte mot en stenging av Grubbegata, så arbeidet med stengingen ble først igangsatt i år. Og da var det for sent.
Nå viser det seg at feilparkerte biler utenfor høyblokka var så vanlig at det ikke ble sett på som en fare. Og Breiviks bil kan ha stått der i minst ti minutter uten at det ble reagert.

Sikkerhetssjef Medus i Departementenes servicesenter forteller til NRK  hvordan rutinene generelt er hvis en fremmed bil parkeres på i avstengte områder inne i regjeringskvartalet.

– I forbindelse med en slik hendelse vil vi først prøve å komme i kontakt med føreren av bilen. Sitter han fortsatt i bilen ber vi om at bilen fjernes. Er det ingen i bilen forsøker vi å komme i kontakt med eieren for å få de til å flytte den, og siste steg er å eventuelt å bestille tauing, sier Mehus.

Hvis noen derimot hadde satt fra seg en koffert foran Høyblokka sier sikkerhetssjefen at:

det er en vesentlig forskjell mellom å finne en feilparkert bil og det å finne en koffert i vårt område. Det er mer mistenkelig hvis vi finner en koffert. Da setter vi inn en annen prosedyre.

– Hvis vi skulle satt i gang i et stort apparat hver gang en bil blir satt igjen i vårt område tror jeg det hadde blitt altfor ofte.

Jeg antar at rutinene nå vil bli noe endret. 22. juli 2011 betyr nok slutten både på norske sikkerhetsanvarliges og norske politikeres troskyldighet. Så får vi bare håpe at pendelen nå ikke svinger for langt til den andre siden, så det blir helt utrivelig for vanlige borgere, enten de er kristne, muslimer eller ateister, å leve her i landet.

Samtidig kunne det være en fordel å samle opplagte terrormål på steder det er lettere å kontrollere adkomsten enn i et travelt sentrum av en storby. Det har blant annet USA lært, og det er derfor de nå flytter sin ambassade i Norge ut av Oslo sentrum og til Huseby.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s