Da Norge mistet uskylden

Allerede i 2006 kunne man lese i Dagbladet at:

En bilbombe i Grubbegata kan blåse hull i høyblokka der statsminister Jens Stoltenberg og hans mannskap holder til. Det har sprengstoffeksperter beregnet, og Statsbygg har fremmet krav overfor Oslo kommune om at et par hundre meter av den anonyme gatestubben blir sperret for trafikk.

Ikke alle syntes det var noen god idé

Administrerende direktør Glenn Eikbråten i Foreningen Byfolk Oslo Sentrum leverte en skarp høringsuttalelse mot antiterrorplanene. I følge NRK Østlandssendingen er foreningens hovedpoeng at terrorfrykt ikke kan styre byutviklingen i Oslo.

Eikbråten sa til til Dagbladet.no at:

 – En ting er at en stenging av Grubbegata vil skape store problemer for trafikkflyten mellom øst og vest i byen. En annen sak er at vi ikke kan gjøre hovedstaden til en festning uten at det har vært en større politisk debatt om temaet. Det er en rekke andre bygg i sentrum som kan utløse samme tiltak. Vi vet at vi ikke vil ha det sånn, men det må i det minst være en prinsipiell debatt i forkant, sier.

Andre hadde samme oppfatning. St. Hanshaugen Frp skrev på sin hjemmeside at:

Leder av Trafikk-miljø- og byutviklingskomiteen, Erlend Sølvberg, synes det er unødvendig å stenge Grubbegata for biltrafikk, for å sikre regjeringskvartalet mot terror.
– Det er ingen overhengende fare for terror i Norge i dag, sier Fremskrittsparti-politiker Erlend Sølvberg. På forrige bydelsutvalgsmøte foreslo Sølvberg at bydelsutvalget skulle gå inn for å la være å stenge Grubbegata for biltrafikk.

Det er for sent å lukke stalldøra når hesten har rømt
Da jeg sist gikk gjennom Grubbegata tidligere i år kunne jeg konstatere at arbeidet med å stenge gata var i gang. Blant annet så jeg at det var igangsatt arbeid med å montere hevbare barrierer. Men det later til at arbeidet ble igangsatt for sent. Mye tyder på at det var en bilbombe som forårsaket de enorme ødeleggelsene i området  i dag 22. juli. Det er riktignok i skrivende stund litt uklart om det faktisk var det, men ødeleggelsene tyder på at det var flere hundre kilogram sprengstoff som gikk av og sendte en sjokkbølge hundrevis av meter mellom husveggene i trange bygater.
Og etter alt å dømme var det  en terroraksjon – hva annet kunne det være? Og kanskje terroristene nå hadde det travelt med å gjennomføre en aksjon før det bokstavelige talt ble lagt hindringer i veien for dem.

Hold hodet kaldt
Jeg kan ikke la være å undres på om uansvarlige politikere og byutviklere fortsatt mener at vi ikke kan ta terrortrusselen alvorlig her i landet? Men det er vel ikke noen fare for at trusselen heretter blir bagatellisert. Derimot er det større fare for at enkelte vil slå politisk mynt på dette. Det viktige nå er å holde hodet kaldt og ikke la panikken spre seg og overreagere. Man skal huske at terroristers hensikt, hvis dette altså er en terrorhandling, er å spre frykt. Lar vi det skje, har terroristene oppnådd hensikten.

En kommentar om “Da Norge mistet uskylden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s