Hjerneskanning kunne forutsagt VG-Lista

I kveld foregår arrangementet VG-lista-showet på Rådhusplassen i Oslo. VG-lista er Norges offisielle hitliste basert på musikksalg.
Men det ikke nødvendig å utarbeide hitlister på grunnlag av salgstall. Det er bare å skanne hjernen til et passelig antall tenåringer.

Det er Gregory Berns ved Amory University som har oppdaget  dette. I 2007 brukte han fMRI, som er en måte å måle blodgjennomstrømning i kroppsvev, for å studere hjerneaktiviteten hos 27 tenåringer mens de lyttet til utdrag av mange forskjellige sanger. Hensikten var å se hvordan virksomheten i hjerne korrelerte med hvor godt melodien ble likt.

Aktiviteten i nucleus accumbens (rød flekk) forutsier hvor godt en melodi selger (Kilde: Wikipedia commons)

Tre år senere oppdaget han tilfeldigvis at en av melodiene var blitt en enorm hit. Artistene bak denne hadde enda ikke fått noen platekontrakt da hjerneskanningen ble utført. Det fikk Berns til å skaffe seg en oversikt over salgstallene for alle de 120 melodiene som var brukt under dette forsøket. Og det viste seg at det var en positiv korrelasjon mellom salgstallene og  aktiviteten i en del av hjernen som kalles nucleus accumbens og som spiller en stor rolle når det gjelder opplevelse av glede og belønning. Og det viste seg at det var en bedre korrelasjon mellom de fremtidige salgstallene og hjerneaktiviteten enn mellom salgstallene og hvor godt forsøkspersonene like de forskjellige melodiene da de hørte dem første gang. Det er ganske interessant at hjerneskanning av et relativt beskjedent antall personer ser ut til forutsi hvordan en stor gruppe potensielle kunder vil reagere på et produkt.

Den samme teknikken for hjerneskanning er også brukt for å studere hva som foregår i hjernen under meditasjon.

En kommentar om “Hjerneskanning kunne forutsagt VG-Lista

 1. Idag står det noe veldig spennende om moderne musikk på forskning.no:
  http://www.forskning.no/artikler/2011/juni/291779

  Denne artikkelen påpeker at en del verker som ofte blir tenkt på som postmoderne på mange måter er helt meditative – fordi de spiller på den ustrukturerte måten hjernen vår virker på når den settes i «frigiret sitt» – som man bl.a. kan oppnå ved meditasjon.

  «Som i en drøm, kommer fragmentene i musikken gjerne i feil rekkfølge og har absurde overganger»

  Om lytteropplevelsen i slik musikk:
  «Det er på mange måter snakk om en ekstrem tilstedeværelse der man må ta hvert øyeblikk slik det er» «Musikken kan ikke analyseres med konvensjonelle teknikker»

  Musikken blir ofte forbundet med fremmedgjøring og teknologisering, mens artikkelforfatteren viser til at denne formen for musikk også kan appellere til noe som ligge dypt i alle mennesker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s