De slappe ble igjen i Skandinavia og fikk skattebyrden som takk

Med hjelp av økonomiteoretikeren Garett Jones, undersøker Reiham Salam hvorfor skandinav-amerikanere er 50% mer produktive enn oss «ekte» skandinaver:

One has to assume that Scandinavian Americans are meaningfully different from Scandinavians, e.g., they’re descended from immigrants who presumably had higher risk-tolerance than those left behind, which could have an influence on economic outcomes. But this suggests that Danes and Swedes *might* do better under a more work-friendly tax regime, with “do better” understood as “engage in more productive economy activity,” which is of course different from doing better in some spiritual sense.

Så får vi håpe at lavere økonomisk produktivitet, høyt skattetrykk og gode velferdsordninger har gjort oss godt i åndelig forstand. Anyone?

4 kommentarer om “De slappe ble igjen i Skandinavia og fikk skattebyrden som takk

 1. Nå oppstod Acem i Norge, på tross av velferdsstaten, vil jeg tro. Eller før velferdsstaten fikk utvikle seg til det forvokste, mangehodetet trollet det er i dag.

  At norskætta amerikanere er mer produktive enn nordmenn visste jeg ikke, men det overrasker da ikke. Man jobber for seg selv og sine, ikke for staten, til tross for hva vi forledes til å tro av den fjerde statsmakt og Journalistisk Venstreparti.

 2. Det interessante er hvorfor man kan si at de er mer produktive. Løgn, hvit løgn og statestikk etc.

  Disse undersøkelsene kommer med jevne mellomrom med skiftende fortegn. Absurde. Alltid.

  Det var mye effektivitet på Wall Street en stund tilbake, for ikke å si kreativitet, Les goldman & sachs. Usaklig, ja, men det er også disse undersøkelsene som regel.

  Hvordan håndterte Norge oljefunnene da? Ikke så verst. En del ting er faktisk ikke så rent ille i den norske mentaliteten, arbeidsmoral er ikke det som står verst stelt. Når det er sagt har vi systemfeil knyttet til velferdssystemet som bør kraftig endres. For mange står for lenge på trygd og mister selvfølelsen på kjøpet. Unødvendig.

 3. Merker jeg er usikker på om vi jobber hardt i Norge eller ikke. Genetisk skulle man tro at livet oppunder breen ville tilsi at man sto på som pokker de korte sommermånedene for å samle mest mulig mat, og så sparte på varmen og maten gjennom vinteren.

  Men om denne historisk-geografiske omstendigheten har transformert seg inn i en form for ivrighet og virkeevne i vår tid, er vanskeligere å fornemme.

 4. Kanskje innebærer det endel vanskeligheter når man skal sammenligne produktivitet på tvers av grenser.

  Men at arbeidsmoralen i Norge i dag er lavere enn for etpar generasjoner siden, tror jeg ikke mange betviler.

  Jeg tenker på min bestefar som begynte å jobbe da han var 12 og sluttet da han var 70. Han jobbet fordi han syntes han måtte. Og fordi han likte det. Det var ikke med lett hjerte han sluttet ved fylte 70.

  Så tenker jeg på et gammelt bilde fra 20-tallet. Et arbeidslag er stilt opp, de er på veiarbeid. Det festlige: en av arbeiderne har stokk.

  I dag ville han vært ufør. Til tross for at i dag graver ingen veier med spade og trillebår, men med lastebil, hjullaster og gravemaskin.

  Enig med Christopher. Det er klart livet stiller høyere krav til produktivitet for den bosatt ved isbreen enn den på sydhavsøya.

  I tillegg er tendensen forsterket av protestantisk arbeidsetikk, som igjen har røtter i katolsk kontemplativt liv, med mottoet: Bønn og arbeid – som veien til Gud.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s