Forsvarsdepartementets lukkede dører: Unødvendig og destruktivt

John Berg peker på at det norske Forsvarsdepartementets informasjonskultur hemmer den viktige debatten rundt kjøpet av nye jagerfly og konsekvensene det vil får for Norges forsvarsevne:

Svak norsk krigsdebatt henger sammen med at Forsvarsdepartementet har utviklet en kultur for å holde tilbake informasjon. Om Libya publiseres autoritære forsikringer om at vi overholder FN-mandatet, og ellers lite som kan gi opinionen holdepunkter for egne vurderinger. Danskene legger uten svada en Mission Update ut på Internett hver dag kl. 15. Der kan man lese dag for dag, til man får et komplett bilde. Dette gir et langt bedre grunnlag for krigsdebatt.

Kontrasten til danskenes informasjonsstrategi er slående. Ikke minst hvis man ser dokumentaren Armadillo opp mot NRK-serien om den norske deltagelsen i Afghanistan. Mens nordmennene kjemper med en fjern fiende i et goldt fjellandskap, slåss danske soldater fra hus til hus og fra grøft til grøft i et uoversiktlig, grønt mareritt.

Det kan blant annet bety at danske soldater potensielt vil komme opp i langt vanskeligere etiske situasjoner enn de norske gjør – og dermed også vil ha en høyere risiko for å gjøre feil og drepe sivilister/barn. Åpenhet rundt denne typen krigshandlinger vil føre til en langt heftigere debatt enn det vi har her til lands – med en langt større realisme i folks forståelse av hva vårt engasjement i Afghanistan, Libya og andre steder faktisk innebærer.

Hva er farlig med det?

(Armadillo kan ses på NRKs nettsider frem til 11.06.2011)

Flere perspektiver på Norges nye jagerflykjøp.

En kommentar om “Forsvarsdepartementets lukkede dører: Unødvendig og destruktivt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s