Korstog og hellig krig

På NRK2 går nå serien «Historia om Kristendommen«. Episode 4, som handlet om korstogene og var laget av krigsreporteren Rageh Omaah (heter egentlig Omaar, men NRK skriver Omaah) ble tilfeldigvis sendt mandag 2/5, kvelden etter at Osama Bin Ladens død ble kjent. For meg, som egentlig aldri har vært særlig interessert i historie, og som hovedsakelig forbinder korstogene med Sigurd Jorsalfar, ble dette mer interessant og høyaktuelt enn jeg hadde ventet. Og det ga en ny forståelse av forholdet mellom kristendommen og Islam, og ikke minst oppveksten av bevegelser som al-Qaida og andre fanatiske terrorbevegelser.

Korstogene startet med pave Urban II som:

oppfordret franskmennene til å reise fra det han kalte deres «overfylte hjemland», og ta «Kanaan, det Hellige Land som fløt av melk og honning».

I løpet av de fire årene korsfarerne brukte på veien lemlestet og myrdet de tusener av muslimer, før de erobret Jerusalem. Og det å myrde muslimer ble ansett som en kristelig handling som skulle gi frelse fra alle synder. I dag har vel de fleste europeere, jeg medregnet, ikke så my kunnskap om korstogene. Men i denne fjernsynsepisoden ble seerne presentert for muslimske miljøer som fremdeles, 900 år senere, holder minnet om de kristne korsfarernes ugjerninger levende. Det var derfor kanskje litt uheldig at president Bush i sin tale etter 9/11 brukte ordet «korstog» mot terrorister. Bush visste neppe at det han sa vakte sterke reaksjoner i enkelte muslimske miljøer, for ham var korstog en betegnelse på en edel handling.

Man kan vel ikke helt se bort fra at dette gjorde det lettere for al-Qaida å rekrutter soldater, og i TV-episoden (som altså var laget lenge før Bin Ladens død) ble det for å illustrere dette vist flere video-innslag fra al-Qaida. Og løftene om evig frelse og paradis, som brukes for å rekruttere terrorister og selvmordsbombere til hellig krig mot amerikanerne og de kristne, er til forveksling lik de som 900 år tidligere ble brukt for å rekruttere korsfarere til kamp mot muslimene. Og kanskje dette bidro til den utviklingen som nå har fått sitt foreløpige klimaks ved Osama Bin Ladens død.

Episoden kan sees om igjen på NRK 2 i kveld ved midnatt, og førstkommende lørdag og søndag.

Reklamer

7 kommentarer om “Korstog og hellig krig

 1. Nå var kanskje ikke det programmet helt nøytralt. F.eks. burde man stilt seg spørsmålet om hva muslimene gjorde i området mellom Frankrike og Jerusalem. De var jo i utgangspunktet en liten stamme i Arabia. Svaret er at de muslimske hærene hadde erobret hele Midt-Østen og Nord-Afrika med brutal makt. De hadde prøvd seg på Europa også, og hadde lykkes med å legge under seg Spania. Men de ble stoppet av Karl Martell i år 732. Hvor ble de stoppet? I Frankrike! Den historien har visst de stakkars muslimene glemt…

 2. Nå avslører for så vidt Urban’s «PR-kampanje» et vesentlig moment ved korstogene: For mange handlet det om høyst verdslige motiver. Men «Historikeren» peker på et viktig moment: Områdene (målene) for korstogene var områder som i løpet av ca 6-800 år var blitt kristne, men som var erobret av arabiske stammer (som var muslimer).

  Det kan også stilles spørsmål ved koranens henvisning til «den fjerneste moskeen». Det kan være religiøst-maktpolitiske grunner til at det ble tolket som Jerusalem. (Det er jo helt helt åpenbart at det ikke fantes noe moske der på Mohammed’s tid).

  (Den religiøse) sjalusien mot jøder og kristne (som er et nokså gjengående tema i koranen) gir seg også andre utslag. Korstogene hadde tross alt beskjedne tapstall, grovt regnet 10% av myrderiene til mongolene i muslimske områder.
  Likevel er «den kollektive muslimske hukommelsen» mye mer opptatt av korstogene.

  Cassanders
  In Cod we trust

 3. «Men i denne fjernsynsepisoden ble seerne presentert for muslimske miljøer som fremdeles, 900 år senere, holder minnet om de kristne korsfarernes ugjerninger levende.»

  Igjen blir vi påminnet at det uten sammenligning forøvrig ikke er noen kulturer som er bedre på å holde ved like gamle krenkelser som nettopp araberne.

  «900 år siden sier du?»

  «Spiller ingen rolle, for oss er det som i går!»

  Hva gjelder denne episoden, så var den akurat slik kultur-marxister liker det: blame the West.

  «Er muhammedanerne slemme, sier du?»
  «Neinei, det er kun er reaksjon på de slemme kolonialistenes adferd da og nå.»

  At islam selv er en usentimental, imperialistisk religion som med sverd la under seg hele Arabia, halve Afrika, en god munnfull Asia og en bit av Europa på knappe 100 år, se det uteglemmer man helst.

  Hvordan klarte så araberne å få «hele» det kristne Nord-Afrika til å bli muslimer på relativt kort tid? Jo, dels ved hodeskatt (som kun tilfalt ikke-muslimer) og dels ved å behandle ikke-muslimer som kafir, dvs hedninger, med den diskriminering og fornedrelse som fulgte med og som av iherdige multikulturalister den dag i dag holder frem som et eksempel til etterfølgelse.

  Her er noe festlig jeg googlet frem. Det søker egentlig å forklare hvorfor det er en likhet mellom Øst-Telemark bunaden og den franske fremmedlegionenes uniform anno 1830:

  «Muslimene hadde siden 1600 tallet bortført nærmere 3 millioner kristne europeere og gjort dem til slaver. Frykten for å ende som slave i Algerie og Marokko var alle europeiske sjøfolks verste mareritt. Vi har de mest utrolige beretninger om hvilke grusomheter som kunne ramme den som var så uheldig å havne som galeislave hos muslimske pirater i Middelhavet. I Danmark Norge opprettet Cristian IV en egen slavekasse som hadde til formål å kjøpe fri Dansk Norske sjøfolk som var tatt til fange av muslimske pirater. Slavemarkedene i Algerie og Marokko vitner om en utstrakt menneskehandel hvor prisen for dyktige europeiske sjøfolk og unge kvinner var svært høy.

  «Det hersker ingen tvil om at det så sent som på 1840 tallet herjet marokkanske pirater helt opp til Island. Det synes derfor ikke så underlig at nettopp Øst-Telemark bunaden for menn har mange felles likheter med den uniformen soldater i 2 REI ble utstyrt med i 1831.»

 4. Wiki:

  «Occasionally coastal raids reached farther afield. Iceland was subject to raids in 1627. Jan Janszoon, (Murat Reis the Younger) is said to have taken 400 prisoners; 242 of the captives later were sold into slavery on the Barbary Coast. The pirates took only young people and those in good physical condition. All those offering resistance were killed, and the old people were gathered into a church which was set on fire. Among those captured was Ólafur Egilsson, who was ransomed the next year and, upon returning to Iceland, wrote a slave narrative about his experience.»

 5. At ottomanerne beleiret Wien, i hjertet av Europa så seint som i 1683, er en faktor som også blir utelatt. Har aldri hørt noen unnskyldning for den historien, men korstogene skal vi visst ha dårlig samvittighet for.

 6. Jeg sier som verdens best betalte historiker om dagen og kjæresten til Ayaan Hirshi Ali, Harvard-professor Niall Ferguson, at langt viktigere for arabisk utvikling enn den relativt kortvarige europeiske imperialisme er den mer enn 500 årige ottomanske kolonitid.

  For ikke snakke om 1400 år med islamsk imperialisme.

 7. Jeg har ærlig talt ikke hørt maken til historieforfalskning. Korstogene var kun svar på grusom muhammedansk aggresjon, og hadde bare til hensikt å sikre veien til Jerusalem for kristne pilgrimer. En av episodene som ledet opp til den berømte talen til Urban, var den bestialske massakren av 5000 kristne pilgrimer på veien til Jerusalem i 1064. Scenene som utspilte seg da er så forferdelige at det kan i grunn ikke dveles så veldig ved.

  De fikk blant annet innvolene dratt ut og muhammedanerne hadde virkelig fest med nyrer, hjerter etc (Det har vi også sett i de senere årene utført på bl.a israelske og amerikanske soldater i Israel og Irak, såvel som på uskyldige sivile andre plasser i verden). Kvinnene ble selvsagt voldtatt, og mange av disse ble også drept. Barna ble som vanlig tatt som slaver. Må også nevnes at alle de områdene som korsfarerne tok tilbake i det første korstoget (1096-1099), dvs. på ruten fra Nicea til Jerusalem, var kristne til og begynne med. De ble muslimske ved grufulle handlinger de også, såvel som alle andre områder som har blitt muslimske helt i fra muhammeds tid, ved hjelp av ubeskrivelige massakrer. De har det forøvrig i fra Koranen og Hadith. Der oppfordres det til de værste grusomheter. (F.eks. «Drep de hvor enn dere finner dem helt til det ikke finnes noen annen enn allahs religion på jorden»)

  Det er merkelig at de ikke intervjuer de fremste ekspertene på korstogene i verden.
  Professor Jonathan Riley-Smith og Professor Thomas Madden blir regnet som de største autoritetene på korstogene i verden . Jeg kan garantere at du vil høre en helt annen versjon fra dem. Og de er ikke kristne engang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s