Samvittighetsfulle lever lengst

Hva skal til for å få et langt liv?. Forskerne Howard S. Friedman og Leslie R. Martin har forsøkt å finne svaret, med utgangspunkt i en undersøkelse startet av Lewis Terman i 1921. Da valgte han ut 1528 11-åringer i San Fransisco og kartla deres livssituasjon og personligheter og fulgte opp med å intervjue personene hvert femte til tiende år. Dette ble fulgt opp også etter Termans død i 1956, de siste årene av Friedman og Martin, så lenge det fortsatt var noen å intervjue.

Sammen med andre studier har de trukket noen konklusjoner om hva som kan gi et langt liv. Og hovedpunktet er at de som er mest samvittighetsfulle av natur som lever lengst, og dette er den viktigste enkeltfaktoren når det gjelder livslengde.

I et intervju i New York Times utdyper de dette. De påpeker at det er tre likeverdige faktorer som avgjør livslengde: Gener, livsstil og tilfeldigheter. De peker de på tre forklaringer på hvorfor samvittighetsfullhet er det personlighetstrekket som ser ut til å være viktigst.

1. De samvittighetsfulle lever rett og slett sunnere. De er forsiktige med rusmidler, de følger regler og anbefalinger og tar ikke unødvendige sjanser.
2. De samvittighetsfulle ser ut til å ha bedre sosiale relasjoner, både privat og i arbeidslivet.
3. Det ser ut til å være en biologisk faktor som ikke er ordentlig forstått. Men de samvittighetsfulle har generelt bedre helse, også når det gjelder helseplager som ikke har sammenheng med livsstil.

Friedman og Martin utdypet dette nærmere i boken The Longevity Project.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s