Slutt på kjernekraft i Japan?

Ikke hvis landet fortsatt skal gå rundt. Japans kjernekraftverk dekker en tredel av landet elektriske energi og 11% av landets totale energibehov. Japan har nesten ingen innenlands energikilder, men må importere nesten all energi. Importert olje står for 45% av landets energibehov. Landet er verdens største importør av kull og naturgass og har verdens tredje største forbruk av olje. Vannkraft står for 3 % og sol og vind 1 % av landets energibehov. Skulle man erstatte kjernekraftenergien med importert olje ville det bety en importøkning på 62 millioner tonn pr år til en pris av nær 46 milliarder USD eller omtrent 2000 kroner pr innbygger. I tillegg ville det ta flere tiår å bygge ut denne energiforsyningen. Her i landet ville vi kanskje merke den økte etterspørselen etter olje som enda dyrere bensin.

Fornybar energi er heller ikke noen løsning. Skulle man dekke landets energibehov med vindkraft ville man måtte dekke hele landet med vindmøller. Solenergi kommer litt bedre ut, der ville det holde med å dekke 10% av landet med solkraftverk. Og ingen av disse løsningene ville dekke det akutte behovet. Så man må nok regne med at de kjernekraftverkene som fortsatt fungerer vil bli opprettholdt. Men det er kanskje mer usikkert om de eksisterende planene om å bygge ut så mye at halvparten av elektrisitetsbehovet blir dekket av kjernekraft om to tiår blir fulgt.

Men de som bekymrer seg for sikkerheten ved kjernekraftverkene kan i alle fall regne med at Fukushimakatastrofen har gitt viktig kunnskap som øker sikkerheten ved eksisterende og fremtidige kjernekraftverk. Det er som med flyulykker. Etter en større flyulykke er det mange som blir engstelige for å fly. Men det er aldri så sikkert som da. For da er alle i industrien ekstra på vakt og granskingen av ulykken gir ny kunnskap som øker sikkerheten. Det samme vil gjelde kjernekraftindustrien nå etter Fukushima.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s