DLD vedtatt i Stortinget – noen reaksjoner

Vox populi om hvorfor det hastet med å få Datalagringsdirektivet gjennom Stortinget:

Direktivet blir vedtatt innført i dag i et usedvanlig hastverk. Man har ikke tid til å vente på EUs evalueringsresultat som etter sigende skal foreligge 12. april. Det kan jo  skyldes at man har fått så sterke signaler om at den evalueringen ikke akkurat styrker ja-sidens argumenter.

Om implementeringen:

Jeg tror Høyre snart skal få møte realitetene når man skal forberede implementeringen. Et paradoks er at det strenge lagringsregimet de legger opp til, vil tvinge mange tele/ekom-tilbydere til å lagre ute av landet. Hvordan Datatilsynet da skal kunne følge opp at reglementet overholdes er en gåte. Men Høyre vet kanskje svaret.

[…] [A]t et såkalt ansvarlig parti kan iverksette noe de ikke kjenner prislappen på, er jo utrolig. Men det har kanskje sammenheng med at det er vi forbrukere som skal betale gildet til slutt.

Etter hvert som man ser hvor tungvint det blir å hente ut data, vil kravet fra politiet bli at man må lette på denne delen. Svakheten ved implementeringen er at mye er overlatt til forskrifter og enkeltvedtak. Som man ikke trenger gå til Stortinget med. Høyre kan fort sitte som Aps personverngissel. Bastet og bundet.

Espen Søbye om de praktisk-juridiske sidene ved personvernet innenfor DLD:

Hva kommer til å skje når direktivet er vedtatt? Påtalemyndighetene kan forlange en persons trafikkdata fra pc og telefoni utlevert med en kjennelse fra retten. Mistenkte skal underrettes med mindre retten beslutter utsatt underretning, heter det i proposisjonen. Det er lett å forestille seg at det vil skje ofte. I så fall, heter det videre, skal det straks oppnevnes offentlig advokat for mistenkte. Direktivet vil føre til rettsmøter med forsvarer uten at den mistenkte vet om det. Er det mulig å fungere som forsvarer uten å ha konferert med sin klient?

Vox populi om prosessen videre:

I neste omgang vil dette bli en sak for rettsapparatet. Allerede nå har 5 forfatningsdomstoler i Europa dømt i direktivets disfavør. Den siste dommen kom på torsdag og den tjekkiske forfatningsdomstolen var rimelig klar i sin tale:

The court said Thursday the practice is unconstitutional. It says the provisions ordering data on all calls, faxes, text messages and e-mail exchanges to be retained for six months enabled a «massive» invasion into citizens’ rights and were not in line with the rule of law.

Så når man i Norge har implementert om et års tid, vil den neste kampen foregå i rettsalene. Og da vil forhåpentligvis politikernes feilgrep, rettes opp.

VG melder at craker-miljøene aksjonerer mot enkeltpersoner. Dette er overilet og bidrar ikke til forandring. Langt mer intelligent ville ha vært å gjøre som den tyske politikeren Malte Spitz og vise hvor mye informasjon om deg som faktisk blir tilgjengelig gjennom DLD.

Jeg skulle likt å sett Erna eller Jens gjøre dette med seg selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s