Data på vidvanke

Vi lever i en digital tidsalder hvor utviklingen går raskere enn mange kan følge med. Dette skaper nye utfordringer. Det er ikke mange årene siden Internett var en nyhet med mange lovende muligheter. Nå er det blitt en nødvendighet, Den som ikke har internettforbindelse er utafor samfunnet. Bare se på Dagsrevyen, hvor du stadig hører at «dette kan du lese mer om på nettsidene våre.»

Men dette skaper også utfordringer. Et sammenbrudd på Internett får viktige samfunnsfunksjoner til å bryte sammen. Da Altinn nylig brøt sammen fordi alle skulle sjekke selvangivelsen skapte det krigsoverskrifter. At noen ikke fikk sjekket selvangivelsen i samme sekund den ble tilgjengelig var kanskje ikke så farlig. Men også viktige samfunnsfunksjoner er avhengige av Altinn, som er en viktig portal mellom næringslivet og det offentlige.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er, som navnet sier, et forskningsinstitutt for Forsvaret. Men til dette hører også beskyttelse av det sivile samfunnet. Siden 1994 har instituttet i samarbeid med Justisdepartetmente og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap hatt gående en virksomhet kalt BAS, Beskyttelse av samfunnet. Målet for denne virksomheten har forandret seg i takt med samfunnsutviklingen og nye teknologiske utfordringer. Det var derfor naturlig at FFI tirsdag 29 mars arrangerte et FFI-forum i Oslo Militære Samfunds lokaler med tittelen:

Samfunnssikkerhet i en digital tidsalder
– har forvaltningen utspilt sin rolle?

FFI-forskerne Janne Hagen og Kjell Olav Nystuen samt direktør Erland Løkken i Næringslivets sikkerhetsråd orienterte og  innledet til diskusjon. Noen hovedpunkter fra møtet var:

  • På få år har Internett gått fra å være noe som er kjekt å ha til å være en kritisk infrastruktur, og samfunnets forvaltning er i stor utstrekning blitt digital. Dette har mange positive sider, men også negative.
  • Kriminelle er også på nett. Og vi har sett eksempler på at de skaffer seg informasjon, for eksempel fra skattelistene, for å finne hvem det er lønnsomt å rane i sine hjem.
  • Mange aktører, både private og offentlige, er analfabeter når det kommer til sikkerhet.
  • Når all informasjon finnes på nettet er det ingen hemmeligheter lenger, jamfør Wikileaks og avsløringer om uautorisert tilgang til sensitiv informasjon.

Allerede fra 1997 begynte BAS-prosjektet å se på sårbarheten i telestrukturen. På denne tiden skjedde det store forandringer på dette området, med dereguleringer og et begynnende Internett. Samtidig skjedde det store utskiftninger av personell. Veteranene ble pensjonister, mye kompetanse forsvant, samtidig som det ble klart at det var en svak sikkerhetskultur med mangel på beredskapsplaner. Og på toppen av dette kom dansen rundt gullkalven IKT, som skulle være løsningen på alt.

Troen på IKT har vedvart. Google, sosiale medier og datalagring sørger for at det snart er slutt på privatliv . Google vet mer om deg enn du vet om Google. Nå er alt avhengig av Internett. Energi, kommunikasjon, nødetater, vannforsyning, transport og ikke minst finans.

Næringslivet er helt avhengig av Internett, samtidig som sikkerhetsbevisstheten er mer eller mindre fraværende. Et eksempel på den innstillingen som enkelte har til sikkerheten var en næringslivsleder som offentlig hadde sagt at han foretrakk IPAD framfor PC. For da slapp han plunderet med passord.

IT-kompetansen i bedriftene er dårlig. 56% av næringslivet outsourcer sin IT-virksomhet. Men i den offisielle statistikken eksisterer ikke datakriminalitet, fordi det bare er 1% av datakriminaliteten som blir anmeldt.

Det ble sterkt understreket at man trenger et overordnet organ som har ansvar for å samordne datasikkerheten. Spesielt viktig er kriseplaner som testes ut i realistiske øvelser. Her kan man bare tenke på hva som ville skje hvis de elektroniske betalingssystemene skulle bryte sammen. Det er stadig flere som helt slutter å bruke kontanter, og ved et sammenbrudd her vil neppe NOKAS ha kapasitet til å få ut nok kontanter. Og det er ikke vanskelig å finne eksempler på at feil i elektronisk infrastruktur kan få store konsekvenser for mange mennesker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s