Varmeste sommer til nå

Sommeren 2010 var den varmeste noensinne i Europa. Det har en internasjonal gruppe forskere funnet ut.
Noen husker kanskje nyhetene fra Russland om rekordtemperaturer i Moskva, ekstrem tørke og enorme skogbranner. Ikke bare Moskva forresten, selv om temperaturrekorden der var 38, 2 grader. Helsinki hadde et døgngjnnomsnitt på 26,1 grader. På lavere breddegrader hadde dette kanskje ikke vært noen rekord. Men i nordlige Europa er det mye.
Nå har en intensjonal forskergruppe fra Portugal, Sveits, Tyskland og Spania sett nærmere på dette  og funnet ut at denne sommeren var den varmeste i Europa på i alle fall 500 år. Den forrige rekordsommeren var 2003.
I Russland førte dette til anslagsvis 50 000 dødsfall, branner ødela mer enn 10 000 kvadratkilometer, det var en avlingssvikt på 25 % og et økonomisk tap på ca 1 % av brutto nasjonalproduket. Den tidligere varmerekorden, fra 2003, førte til anslagsvis 70 000 varmerelaterte dødsfall, hovedsakelig i Vest- og Sentral-Europa. Også somrene 2002, 2006 og 2007 var vesentlig varmere enn normalt.

Selv om økningen av drivhusgasser i atmosfæren og den følgende globale oppvarmingen forventes å gi større svingninger i temperaturen og kraftigere varmebølger i Europa, var temperaturen sommeren 2010 så ekstrem at klimamodellene fortellere at denne varmebølgen var så usannsynlig at noe tilsvarende ikke vil inntreffe de første 50 årene. Men klimamodellende forteller at forekomsten av “monstervarmebølger” vil øke med en faktor på 5 til 10 i løpet av de neste 40 årene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s