Fra ille til verre i Japan

Situasjonen med de japanske kjernerekraftverkene ser ut til å gå fra ille til verre. Selv om mediene her gjør en forbilledlig innsats for å informere, kan det være greit også å vise til andre kilder for de som er interessert i hva som skjer i en reaktor når en slik situasjon oppstår.

Scientific American refererer fra medie-orientering av amerikanske eksperter på kjernefysisk energi, og der sa fysikeren Ken Bergeron:

«Reactor analysts like to categorize potential reactor accidents into groups,» said Bergeron, who did research on nuclear reactor accident simulation at Sandia National Laboratories in New Mexico. «And the type of accident that is occurring in Japan is known as a station blackout. It means loss of off-site AC power—power lines are down—and then a subsequent failure of emergency power on-site—the diesel generators. It is considered to be extremely unlikely, but the station blackout has been one of the great concerns for decades.

«The probability of this occurring is hard to calculate, primarily because of the possibility of what are called common-cause accidents, where the loss of off-site power and of on-site power are caused by the same thing. In this case it was the earthquake and tsunami. So we’re in uncharted territory, we’re in a land where probability says we shouldn’t be. And we’re hoping that all of the barriers to release of radioactivity will not fail.»

 

Prinsippet for kokvannsreaktor

I en reaktor sirkulerer vann gjennom reaktorkjernen hvor det varmes opp ved den kjernefysiske kjederaksjonen som pågår. Vannet blir til damp som driver turbinene som generer elektrisitet, Så kondenseres dampen til vann som pumpes tilbake til reaktorkjernen av elektrisk drevne pumper og varmes opp på nytt. Til kjølingen av dampen trengs store mengder kjølevann. Det er derfor praktisk å plassere et slik anlegg ved kysten, men dermed ble det også sårbart for en tsunami.

Kombinasjonen av jordskjelv og tsunami førte til at kraftstasjonen mistet all elektrisk kraft, også fra reserveaggregatene, slik at vannet ikke lenger sirkulerte. Selv om kjedereaksjonen da ble stoppet, var det fortsatt en betydelig varmeutvikling i reaktorkjernen på grunn av den kraftige radioaktiviteten i brenselstavene. Og uten vannsirkulasjon øker temperaturen raskt, og kan i verste fall bli så høy at hele reaktorkjernen begynner å smelte.

En annen ting som allerede har skjedd er at det dannes hydrogengass. Brenselet i reaktoren består av uranstaver kledd med en Zirconium-legering. Og når temperaturen blir høy nok begynner denne å reagere med vann og danne hydrogengass. Og denne må da slippes ut av reaktorskallet for å unngå at trykket blir for høyt. Men når hydrognet blandes med oksygenet i lufta utenfor får man knallgass, som er ekstremt eksplosivt. Og det var årsaken til den eksplosjonen som er blitt vist på utallige medier.

For oss som bor her i landet er det samtidig viktig å være klar over at dette ikke kan bli et nytt Tsjernobyl. Men for de som bor i umiddelbar nærhet kan det få alvorlige følger, og for de som skal ordne opp med dette kan det være livstruende.

3 kommentarer om “Fra ille til verre i Japan

 1. Veldig informerende og lettfattlig. Men det er en ting som jeg lurer på og dette er Kinasyndromet. Har lest at i TEORIEN er mulig at den smeltende kjernen kan fortsette i det uendelige nedover. Har dette rot i virkligheten eller bare fiksjon?

 2. Kinasyndromet er en film fra 1979 med blant andre Jane Fonda og Michael Douglas. Den hadde premiere 12 dager før den største kjernekrafthendelsen i USA, Three Mile Island, så den ble ekstra aktuell.

  Og der tenkte man seg at en reaktorkjerne ble så varm at den smeltet seg tvers gjennom jodkloden til Kina da kjølesystemet sviktet.

  Det er flere grunner til at dette ikke kan skje i virkeligheten.

  1. Når en reaktor mister kjølesystemet og begynner å smelte vil den bli ødelagt som reaktor og vil produsere mye mindre varme enn da den produserte kraft. Men fortsatt vil den være så radioaktiv at den produserer nok varme til å kunne brenne seg ned i jorda. Men energien den inneholder vil ikke være så stor at den kommer særlig langt
  .
  2. Hvis man likevel kunne tenke seg at den klarte å brenne seg nedover, ville den i alle fall stanse når den kom til kloden sentrum Det er tyngdekraften som trekker den nedover, og den virker i retning av jordas sentrum. Så når den passerte sentrum ville tyngdekraften trekke den i motsatt retning. Så den måtte kjempe mot tyngdekraften for å komme opp til Kina.

  3. Men lenge før den kom så langt, ville den komme ned i det indre av kloden som er en glødende masse mye varmere enn reaktorkjernen, så den ville nok bare forsvinne blant alle de smeltede mineralene vi finner i jordas indre.

  4. Dersom noen skulle bekymre seg for radioaktiviteten som på den måten transporteres ned i kloden indre kan man ta det med ro. Det er den radioaktiviteten som allerede finnes i jordas indre som holder den så varm som den er, og blant annet forårsaker varme kilder og vulkanutbrudd. Sammenlignet med den radioaktiviteten som allerede er der, ville radioaktiviteten fra reaktorkjernen være et musepiss i havet.

 3. Det er nok bare en fiksjon Jorunn, hadde dette vært mulig hadde kjærnen til slutt havnet på kjøkkengulvet til Jens Stoltenberg. Fra spøk til alvor, jeg tror de 50 arbeiderne på atomkraftverket greier å forhindre den store katastrofen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s