Ikke noe nytt Tsjernobyl

Jordskjelvet, tsunamien og det påfølgende problemet med kjernekraftverket i Japan bringer tanken hen på Tsjernobyl-ulykken i 1986. Bekymringen blir sikkert ikke mindre når det nå meldes om en eksplosjon i kraftverket.

Her kan det være greit å se på noen forskjeller. En ting er at teknologien i Tsjernobyl var helt forskjellig fra nyere kjernekraftverk. Tsjernobyl-reaktoren var en grafitt-moderert reaktor. Det betyr at uranstavene i reaktoren befant seg inne i en enorm blokk med grafitt, som hadde til hensikt å bremse ned nøytronene for å få kjedereaksjonen til å gå. Og grafitt er rent kull, og like brennbart som annet kull. Og det som skjedde da reaktoren løp løpsk og radioaktiviteten slapp ut, var at dette enorme kullageret tok fyr. Og dette bålet spredte så radioaktiviteten høyt opp i atmosfæren, hvor vinden spredte radioaktiviteten over store deler av Europa hvor den etter hver falt ned, slik at vi kan fortsatt finner rester av den.

Kjernekraftverket i Japan har ikke noen slik grafittblokk. Der brukes det vann for å bremse nøytronene for å få reaksjonen til å gå. Dermed kan det heller ikke bli noe slikt bål som sprer radioaktiviteten utover. Samtidig koker vannet og blir til damp som driver strømgeneratorene. Men vannet må sirkuleres, og til det trengs det pumper.

Men det som er skjedd der er at man mistet strøm for å drive pumpene. Reaktoren ble stengt ned, slik at kjernereaksjonen opphørte og energiproduksjonen stanset. Men fortsatt ble det produsert en del varme på grunn av radioaktiviteten i reaktorkjernen, så man trengte fortsatt kjølevann. Åpenbart sviktet også reserveaggregatet, slik at reaktorkjernen er blitt varm nok til å koke vannet og lage så høyt trykk at det nå åpenbart har skjedd en dampeksplosjon og taket på reaktorbygningen er blåst av. Det er i alle fall slik det ser ut på den videoen VG Nett har lagt ut.

Og dette kan være alvorlig nok i umiddelbar nærhet, men det er ingen mekanismer som kan spre radioaktiviteten over store avstander. Og en kjernefysisk eksplosjon er det ikke snakk om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s