Mobbingens pris

VG Nett skriver at

Samfunnet kunne vært spart for enorme summer hvis mobbing hadde blitt forebygget bedre. Mobbere er overrepresentert i kriminalstatistikken. Mange av dem og deres ofre blir storforbrukere av helse- og sosialtjenester livet ut.

En ting er at mobberne er overrepresentert i kriminalstatistikken eller får et liv som asosiale sosialklienter. Men det er vanskelig å bare synes synd på dem. Verre er det at deres uskyldige ofre også kan slite hele livet med det de ble utsatt for i barndommen.

Dydebloggen har tidligere omtalt en amerikansk undersøkelse av hvem som mobber og hvorfor. New York Times omtalte denne undersøkelsen, og i en kommentar til dette skriver psykiateren Thomas S. Zaubler ved Memorial Hospital at

Psychiatrists and mental health professionals spend countless hours helping adult patients cope with childhood experiences of bullying that are frequently replayed in their adult lives, with much pain and suffering. It is critical that school administrators acknowledge the ubiquitous nature of bullying and work with experts in remediation and prevention to short-circuit this vicious cycle.

Professor Dan Olweus ved UiB sier til VG Nett at samfunnets utgifter knyttet til mobbing er så store at tiltak mot mobbing bare trenger å ha en suksessrate på 1,5 prosent for å betale seg. Å stoppe mobberne er derfor en lønnsom investering, men det bør nok finnes andre metoder enn å gjeninnføre spanskrøret, slik noen synes å mene har noe for seg. Samtidig er det dessverre slik at de som har vært utsatt for mobbing ikke kan vente seg noe støtte fra ansvarlige myndigheter, men tvert i mot må bære kostnadene selv.

4 kommentarer om “Mobbingens pris

 1. Mobbing er forferdelig for den som blir utsatt for det, samtidig er det utrolig sammensatt.

  Mange som bidrar til mobbing vil ha vanskeligheter med å identifisere seg med betegnelsen. Gjerne er oppleves sviket størst fra de man faktisk er venner med enn den store hovedbøllen. Mange er blinde for sitt bidrag oppsummert.

  Jeg er ganske opptatt av hva som blir tatt for akseptabel sjargong i media og hvordan dette påvirker hva som er akseptabel omgang blant unge fortrinnsvis, men også eldre. Tenker på Otto Jespersen, Anne Kat., og kanskje spesielt Harald Eia og Bård Tufte, jf. Finn Kalvik f.eks.

  Nettmobbing ikke minst, sannsynligvis den feigeste formen for uthenging til dags dato, visstnok spesielt tiltrekkende for jenter.

  Kommentarer?

 2. «Fordelen» med nettmobbing, sett fra mobberens side, er at hun slipper å stå ansikt til ansikt med sitt offer. Hvis mobberen i tillegg er anonym kan hun jo tillate seg hva som helst.

  Den som er anonym slipper jo å stå til rette. Det er bare å lese hva enkelte kan få seg til å skrive i debatter på nettet.

  Når det gjelder de komikerne du nevner oppfatter vel ikke de seg selv som mobbere men som underholdere. Men egentlig kan de være verre enn nettmobberne, fordi de når ut til så mange flere. Samtidig signaliserer de at det er helt OK å gjøre slik de gjør. Men det er vel fåfengt å håpe at de skal forstå det, de er jo bare «morsomme».

 3. Jeg hadde barn som ble mobbet på skolen, men rektor nektet for at det var mobbing på hennes skole.
  Etter en stund uten det ga seg tok jeg for meg mobberne på egen hånd, jeg skal love det ble fort slutt på mobbing. jeg anbefaler å ta saken i egne hender for skole/lærere ser helst en annen vei!

 4. Ifølge avisene sier flere kommentatorer at vi konkurrerer nå med andre land på det som heter «human capital» – menneskelige ressurser som kunnskap og sosiale ferdigheter. Det vi da trenger for å fortsette å hevde oss i denne konkurransen vil da være «bedre folk».

  Muligens er det et vanskelig spørsmål, men det å hindre folk fra å pådra seg psykiske skader som gjør livet, og indirekte også produktiviteten i arbeidslivet, verre for dem å takle enn det ellers ville ha vært, er da et felt hvor det virkelig ville monne å få noe gjort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s