Diskriminering av røykere?

Her er det nå forbudt å røyke. (Foto: Odd Busmundrud)

Det er ikke måte på forfølgelsen av røykere. Ikke før har bystyret i New York City vedtatt å forby røyking i kommunale parker, så kan New York Times fortelle at stadig flere helseforetak i USA innfører totale røykeforbud. Ikke bare forbyr de røyking på arbeidsplassen, men de innfører som en regel at de ikke ansetter røykere.

The new rules essentially treat cigarettes like an illegal narcotic. Applications now explicitly warn of “tobacco-free hiring,” job seekers must submit to urine tests for nicotine and new employees caught smoking face termination.

Fra røykfritt til røykerfritt

Denne overgangen fra røykfri arbeidsplasser til røykerfri arbeidsplasser er en følge av at mer lempelige regler, som røykeforbud på arbeidsplassen og hjelp til røykeslutt, ikke ser ut til å ha den ønskede effekten. Naturlig nok vekker dette debatt, både for og mot. New York Times skriver på den ene siden at:

About 1 in 5 Americans still smoke, and smoking remains the leading cause of preventable deaths. And employees who smoke cost, on average, $3 391 more a year each for health care and lost productivity, according to federal estimates.
“We felt it was unfair for employees who maintained healthy lifestyles to have to subsidize those who do not,” Steven C. Bjelich, chief executive of St. Francis Medical Center in Cape Girardeau, Mo., which stopped hiring smokers last month. “Essentially that’s what happens.”

På den andre siden sier Lewis Maltby fra Workrights Institute at:

“The number of things that we all do privately that have negative impact on our health is endless. If it’s not smoking, it’s beer. If it’s not beer, it’s cheeseburgers. And what about your sex life?”

Norske røykere kan i alle fall fortsatt få lov til å røyke i bilen.

4 kommentarer om “Diskriminering av røykere?

 1. Det høres ganske drøyt ut å nikotinteste folks urinprøver og så gi dem sparken hvis de røyker….men røyk er mye fælere greier enn jeg trodde før jeg fikk min nåværende jobb.

  De fleste har nok fått med seg at det kan føre til lungekreft og kanskje også KOLS, men det er jo ganske mange andre ting det øker risiko for også. Masse forskjellkige krefttyper: Strupehodet, øvre tarm, nyrene, urinblæren og bukspyttkjertelen. Det øker også risiko for revmatisme hos de som er disponert for den typen sykdom. Og da er jeg ikke sikker på at jeg har fått med meg alt en gang, Og alt dette for noe vi strengt tatt ikke trenger å gjøre…..

 2. Det virker jo litt brutalt, men så er amerikansk arbeidsliv nok litt tøffere enn det som ville bli akseptert her i landet. Når det gjelder røyking har jeg ellers et par små historier:

  Det var en gang en kollega som fant en liste over alle stoffer som var identifisert i tobakksrøyk. Han printet den ut på listepapir og hang den opp på oppslagstavla. Der rakk den fra toppen av tavla og ned til golvet.
  En forsker fra Rettstoksikologisk institutt som holdt foredrag om påvisning av giftstoffer i biologisk materiale fortalte at man i blodprøver fra (levende) røykere hadde funnet konsentrasjoner av HCN (blåsyre) som var opptil 10 % av det som var funnet hos personer som hadde begått selvmord med cyanid.
  I Tokyo var politifolk som dirigerte trafikken bekymret for den helsemessige virkningen av eksosen de pustet inn. For å undersøke hva de fikk i seg ble det tatt blodprøver av noen av dem før og etter at de hadde stått i sterkt trafikkerte kryss og dirigert trafikken i en time. Som ventet hadde mange av dem økt konsentrasjon av CO (kullos) i blodet etter timen i trafikken. Men noen hadde redusert konsentrasjon. Det var røykerne, som ikke hadde kunnet røyke mens de var på jobb i trafikken.

 3. Katarina: I opplistingen av alt det fæle røyking kan føre til glemte du forresten tetting av blodårer med hjerteinfarkt, slag, røykebein, koldbrann og amputasjoner som resultat. Så vidt jeg vet er dette, ved siden av KOLS, faktisk det vanligste resultatet av langvarig røyking, men det er det ganske mange som ikke vet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s