Blir du styrt av dine gener?

I år har vi et jubileum. For  ti år siden (15. februar 2001) ble menneskets arvemateriale, genomet, ferdig sekvensert. Det vil si at man da kjente oppbygningen av våre gener. Arbeidet med disse genene har ført til en masse kunnskap og mange vitenskapelige artikler om alt fra hvordan genene våre kan lede til hjerteinfarkt til hvordan genene styrer vårt valg av partner.

For ett år siden var det store temaet i norske medier TV-serien “Hjernevask” hvor vi møtte samfunnsvitenskapelige kjønnsforskere som ble nedsablet av programleder og naturvitenskapelige forskere som enkelt kunne forklare kjønnsforskjeller i adferd ved å vise til genene.

Det har utviklet seg en myte om at genene styrer alt. Fremtidsfilmer kan vise mennesker som er laget med kloning, dvs at man har brukt de samme DNA-molekylene til å produsere en hel hær av identiske mennesker. Disse fremstilles som viljeløse zombier, med eksakt samme adferd.  Ti år etter sekvenseringen av det humane genom, er det på tide å se mer på hva genene egentlig ikke styrer.

Jeg kjenner et søsterpar. De er eneggede tvillinger. Det vil si at de er utviklet fra den samme befruktede eggcellen. De har akkurat de samme genene. De er så like at selv om jeg har kjent dem helt siden de var småjenter, går jeg fortsatt i baret og sier Siri til Heidi og omvendt. Det er flaut.

Forskningslitteraturen er full av anekdoter om hvordan slike eneggede tvillinger kan velge helt like ting i livet, selv uten å kjenne til hverandre. Men dette er fortsatt bare anekdoter og statistikk. Hvis det er slik at genene styrer vår adferd, vil Siri og Heidi leve helt like liv. Merkelig nok har de valgt helt forskjellige utdannelser, den ene innenfor tekstilproduksjon, den andre innenfor økonomi og samfunn. Den ene i Sverige og Danmark, den andre i Frankrike.

Grunnen er at det er hjernen vi bruker i våre valg, våre handlinger, våre refleksjoner og våre opplevelser. Det er ikke genene. Genene lager riktignok en helt nødvendig oppskrift på hvordan hjernen skal bygges opp. Men når den først er dannet, vil vår interaksjon med våre fysiske og sosiale omgivelser virke tilbake og påvirke, omforme, hjernen. Hjernens nerveceller og forbindelsene mellom dem er i stadig endring.

Vi bruker våre evner og personlighetstrekk til å delta i utformingen av kulturen rundt oss. Men denne kulturen vil virke tilbake på oss og påvirke vår biologiske hjerne. Bekymringer, gleder, stress, seire, nederlag, venner, utfordringer, utdannelse – alt påvirker oss. Det påvirker ikke genene, men hjernen. Så til tross for at du har de samme genene livet gjennom, vil du hele tiden være i utvikling og forandring. Fordi hjernen preges og forandres av ditt samspill med omverdenen. Og det er hjernen du bruker direkte når du skal gjøre dine valg her i livet. Ikke genene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s