Ingen stor nyhet

Kilde: Stock.xchng

For leserne av Dyadebloggen er det neppe noen nyhet at det er både helsemessige og miljømessige gevinster forbundet med redusert kjøttspising. At spising av rødt kjøtt (inkludert svinekjøtt), og særlig bearbeidet kjøtt, ser ut til å ha uheldige helsemessige konsekvenser er heller ikke noe nytt i internasjonal sammenheng. Som New York Times skrev for snart to år siden:

Now a new study of more than 500,000 Americans has provided the best evidence yet that our affinity for red meat has exacted a hefty price on our health and limited our longevity.
The study found that, other things being equal, the men and women who consumed the most red and processed meat were likely to die sooner, especially from one of our two leading killers, heart disease and cancer, than people who consumed much smaller amounts of these foods.

Det blir litt pussig når klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius sier til VG Nett  at.

– Jeg er litt redd for at folk skal bli livredde for å kjøpe rødt kjøtt. Det er jo den beste kilden til jern. Jeg er redd for at folk kutter det helt ut.

Som mangeårig vegetarianer burde jeg jo da lide av jernmangel, og det samme burde alle de andre vegetarianerne jeg kjenner. Men jeg har i alle fall aldri fått påvist noe slikt, og i en alder av snart 70 år jeg fremdeles i stand til å løpe Sentrumsløpet.

Det blir også underlig at:

Professor i ernæring Birger Svihus UMB mener at helsemyndighetene har lagt for stor vekt på epidemiologiske undersøkelser (altså det som har med sykdomsutbredelse å gjøre), og at det er for få konklusjoner basert på klassisk ernæringsfaglig kunnskap.

Det er jo nettopp ved epidemiologiske undersøkelse av store grupper at det er mulig på finne hvilke faktorer som har innflytelse på en befolknings helse og sunnhet. Og det er nettopp ved slike undersøkelser man kan få ny ernæringsfaglig kunnskap.

Men nå vil nok kjøttindustrien sørge for å bekjempe ernæringssrådene fra helsemyndighetene med nebb og klør, for ikke å si horn og klover. Opplysningskontoret for kjøtt og egg har omtrent ti ganger så mye å rutte med som Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s