Høy pris for politisk korrekthet

Forfatterinnen Maria Amelie har oppholdt seg ulovlig i Norge og blir kastet ut. Hun er ung, ressurssterk, velformulert. Hun bidrar med perspektiver på en del av norsk virkelighet de færreste har noen nyansert oppfatning av.

Den rødgrønne regjeringen, som er landets utøvende myndighet, er nødt til å følge reglene og ikke de blødende hjerter. Reglene er klare: Maria Amelie må ut, hvis det skal være likhet for loven.

Relativ likhet

Saken med pensjonssvindel i Stortinget viser at måten tiltalene ble tatt ut på, avgjorde hvordan/om de ulike representantene ble straffet for å ha tøyd reglene til egen fordel. Ser du nøyere på Stortingsrepresentantenes ulike velferdsordninger, finner du  forskjeller på stortingsrepresentanter og vanlige folk. For eksempel når det gjelder fødselspermisjon. Likhet for loven, men ikke hvis du er lovgiver.

Bøyer av

Selv i Norge, som rangerer høyt på Transparency Internationals korrupsjonsskala, vil begrepet likhet for loven være relativt. Det vil være situasjons- og personavhengig, utsatt for den rådende smak. Blir det nok medieoppmerksomhet rundt en enkeltsak, vil regjeringen før eller siden bøye av, ettersom den er engstelig for å miste politisk kapital.

Innvandringsspørsmålet er svært belastet med politisk korrekthet. Denne situasjonen har blant annet oppstått på grunn av to forhold:

Rødgrønn spagat

1. De rødgrønnes verlgermasse er i prinsippet positive til innvandring og et flerkulturelt samfunn = den rådende politiske korrekte oppfattelsen av hvordan vi skal forholde oss til dette. I realiteten håndhever regjeringen et regelverk som på noen områder er for naivt (jfr drosjesaken og andre eksempler på utnyttelse av norske støttesystemer), på andre områder er lite egnet til å ta vare på ressurspersoner som Maria Amelie. Her, som i forsvarsspørsmål, står regjeringen i spagaten.

Høyre og Krf svikter

2. På høyresiden i norsk politikk har Frp fått monopol på å utfordre denne politiske korrektheten. Dermed blir debatten om innvandring polarisert, preget av høy Palin-faktor og avstedkommer få konstruktive endringer. Her har blant andre Høyre og Krf sviktet norsk samfunnsliv av frykt for å bli assosiert med Frps primitivitet.

Vi taper

I begge disse tilfellene dreier det seg om politisk feighet. Kostnadene ender hos hele det norske samfunnet i form av a) urettmessig utnyttelse av norske velferdssystemer og b) manglende evne til å tiltrekke oss og beholde ressurssterke flyktninger og innvandrere.

Reklamer

4 kommentarer om “Høy pris for politisk korrekthet

 1. Et av de blødende hjertene tilhører meg. Maria Amelies historie rører meg ekstra mye fordi en av mine beste venninner er nær venninne av Maria. I Danmark har man nettopp innført ett poengsystem der innvandrere med høy utdannelse får flere poeng og derfor lettere kan få oppholdstillatelse. Kynisk sier noen. Strategisk sier andre. Det er ihvertfall en måte å nærme seg punkt B) i det du skriver.

 2. Elisabeth: Det er helt åpenbart at vi må ta vare på ressurssterke mennesker som ønsker å bidra til samfunnene våre.

  Men tanken er på et plan politisk ukorrekt – ettersom det innebærer å behandle folk ulikt, og etter evner.

  Danske politikere har i alle fall våget å «få hendene skitne» og forsøkt å adressere denne utfordringen. Så djerve er ikke norske politikere ennå.

 3. Husk: Marie Amelie har fått avslag som asylsøker. Ingen ønsker vel asylpolitikken basert på utdanningsgrad. Arbeidsinnvandring stiller seg vel annerledes.

 4. Det er noe ufrivillig komisk å skue når De Blødende Hjerter Brigade møter Verden.

  De to er ikke alltid like lett å forene.

  Apropos primitivitet hos FrP: partiet har alltid ment at innvandrere må lære seg norsk og tilpasse seg det norske samfunn.

  I dag anses det som en selvsagt ting å si. Men på 90-tallet og langt inn i dette tiår var det ansett som en rasistisk ytring (les: primitivt).

  Hadde noen sagt høyt «I realiteten håndhever regjeringen et regelverk som på noen områder er for naivt» for en del år siden, hadde denne blitt stemplet som primitiv (eller mer sannsynlig: rasist).

  Det kan derfor virke som at hva som oppfattes som primitivt, endrer seg som klesmoter skifter.

  Forresten, hva er det motsatte av primitivitet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s