Svineinfluensa tar livet av de friskeste

Svineinfluensaen i 2009 tok livet av de friskeste, mennesker i alderen 20 – 50 år, mens barn og gamle klarte seg bedre. Dette var overraskende. Barn har et immunsystem som ikke er skikkelig utviklet enda, og gamle mennesker har et svekket immunsystem. Man skulle derfor vente at disse ble hardest rammet.

Ny forskning kan tyde på at det nettopp var det kraftige immunsystemet som tok livet av de sterkeste. Deres immunsystem laget et protein som angriper virus, men det klarte ikke å drepe H1N1-viruset. I stedet angrep det andre celler i kroppen, og perforerte blodårer og oversvømmet ofrenes lunger med væske. Og dette skjedde nettopp fordi de personene det gjaldt hadde vært eksponert for andre influensavirus som fikk deres kraftige immunsystem til å reagere, men uten å være effektivt mot H1N1-viruset.

De aller yngste hadde ikke et tilsvarende delvis aktivert immunsystem. Og laget derfor ikke dette proteinet. Og de eldste var tidligere eksponert for H1N1-virus som fantes fram til ca 1957, og hadde derfor  et immunsystem som reagerte på en adekvat måte.

Oppdatering 4. januar: Folkehelseinstituttet kan fortelle at nå har influensasesongen startet. Foreløpig domineres det av influensa-B-virus, men det er også påvist en del svineinfluensavirus. Det blir interessant å se hvordan det går i denne sesongen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s