Verdens største snøfreser er norsk

En av verdens ledende produsenter av tungt snøryddingsustryr er Øveraasen AS  på Gjøvik.  Det er sannsynligvis dem Avionor kan takke for regulariteten på norske flyplasser om vinteren. Blant annet lager de verdens største hjulgående snøfreser. Monsteret kan rydde opp til 12 000 tonn snø i timen, og kaste snøen 25-50 meter. Den veier 37 tonn., har to motorer på til sammen 2000 hk og en maksimalhastighet på 60 km/t, og brukes blant annet av Oslo Lufthavn Gardermoen, som har to av dem. Der tar det 15 minutter å rydde rullebanen for snø.

Kanskje noe for Gatwick og Heathrow, nå når britiske myndigheter vil bøtelegge dem hvis de ikke klarer å rydde unna snøen og holde trafikken i gang.

4 kommentarer om “Verdens største snøfreser er norsk

  1. Heathrow skal ha bestilt snøfreserutstyr fra Norge for 45 mill. Kanskje det er Øveraasen som skal levere?

  2. Jeg kjenner ikke til noen andre som kan være aktuelle, selv om det ikke står noe om akkurat dette på hjemmesida til Øvraasen. Men de har i alle fall inngått en stor kontrakt med flyplassen i Madrid, og har også levert utstyr til flere flyplasser i Tyskland. Der dreier det seg åpenbart mest om store feiemaskiner spesielt utviklet for flyplasser.

  3. Beklager at jeg ikke hadde fått med meg det, og jeg leser jo vanligvis ikke Teknisk Ukeblad. Dessuten ble den plutselig veldig dagsaktuell nå, og det forundret meg at jeg ikke hadde sett nevnt noe sted i media at en norsk bedrift faktisk er verdensledende på å utvikle snøryddingssutstyr for flyplasser, ikke bare snøfresere, men også store snøploger og feiemaskiner. Men nå vil forhåpentligvis flyplasseiere i de landene som ble rammet av snøkaoset løpe om kapp til Gjøvik for å skaffe seg utstyr og lære hvordan de skal håndtere snømengder som er relativt vanlige her i landet.

    Og jeg anbefaler interesserte å se på videoen det er lenke til i innlegget over. Der er det to snøfresere i arbeid. Først en litt mindre, som utvilsomt er stor nok til å rydde selv Røkkes gårdsplass på hytta, og deretter selve storkaren TV 2000.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s