Kald vinter og ekstremvær

Man trenger ikke være meteorolog for å kunne si at det har vært uvanlig kaldt i det siste, i alle fall der de fleste leserne av dette bor. Det gjelder også de østlige delen av USA, og ikke minst litt sørover og vestover i Europa. Nyheten er jo vært fulle av beskrivelsen av den helt uakseptable elendigheten for flypassasjerer. Men det kan jo være interessant å se dette i et større bilde. Og et større bilde får man ved å se kloden fra verdensrommet. NASA’s Aqua-satellitt gjør dette, og måler blant annet temperaturene på kloden. Og i tidsrommet 3-10 desember så det totale bildet i vår del av verden slik ut.

Temperaturer i Europa og Nord-Amerika 3-10 desember 2010

Bildet viser avvik fra normaltemperaturen, og ganske riktig, særlig fra det sørlige Skandinavia og sørover var det skrekkelig kaldt. Og kaldt blir det visst fortsatt. Men samtidig viser bildet at det var usedvanlig varmt med temperaturer opp mot 15 grader over normalen i de sørlige delene av Grønland og det nordlige Canada. Men der bor det jo ingen, så det hører vi ikke om i media. Dette skyldes at det , i likhet med forrige år, har vært et værsystem som har sendt kald luft fra Arktis sørover i vår retning. Og denne luften er så blitt erstattet av varm luft som har strømmet nordover over Newfoundland, Baffinøya og Grønland. Og hvis du hører til de som tror at de siste dagers kulde beviser at det er slutt på global oppvarming, kan det være en idé å ta en titt på bildet under. Det viser beregninger av temperaturer i forhold til gjennomsnittet for årene 1951-1980, basert på alle tilgjengelige data, både land- havbaserte målinger og satellittmålinger.

Globale temperaturer for 1970 - 1979 og 2000 - 2009

Det øverste viser forskjellen mellom gjennomsnittstemperaturen for årene 1970 til 1979 og normaltemperaturen for 1951-1980. Det nederste bildet viser tilsvarende temperaturergjennomsnitt for årene 2000 til 2009. Og som vi ser, har særlig den nordlige halvkule hatt en betydelig temperaturøkning. Størst er den i Arktis, der temperaturen i årene 2000 – 2009 har vært bortimot 2 grader høyere enn 30 år tidligere. Og økt temperatur betyr mer energi, som igjen gir mer bevegelse i atmosfæren og mer ekstremt vær.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s