Gjesper du?

Det kan være fordi du kjeder deg så mye at du begynner å lese det jeg skriver her i stedet for å gjøre noe mer nyttig. Eller fikk overskriften deg til å gjespe? Men hvorfor gjesper vi egentlig? Og hvorfor gjesper også dyr, inkludert fugler og fisker? Det må jo ha en eller annen nytte-effekt.

Både mennesker og dyr gjesper (Bilder: stock.xchng)

New York Times lurer også på det, og har snakket med forskere som har studert fenomenet. Det viser seg faktisk at dette er et uløst mysterium som fysiologer og andre har lurt på i århundrer.

Mer oksygen: Hippokrates hadde den teorien at gjesping hjalp oss å kvitte seg med dårlig luft og øke innholdet av god luft i hjernen. Den moderne varianten av denne teorien er at gjesping øker oksygeninnholdet i blodet og reduserer CO2-innholdet. Men det er ingen forskning som viser at dette er tilfelle. Både forskning og erfaring viser at den beste måten å øke oksygeninnholdet i blodet på er å puste raskere.

Oppkvikkende: Kanskje gjesping hjelper oss til å holde oss våkne? Vi gjesper jo gjerne mer når vi føler oss trette. Men EEG-studier av mennesker som gjesper gir ingen indikasjon på at vi blir mer våkne av å gjespe. Og begynner du å gjespe når du kjører bil er nok det et tegn på at du bør ta en pause.

Søvndyssende: Noen forskere har da lurt på om det er motsatt, at gjesping hjelper oss til å falle i søvn. Men heller ikke der er det funnet noen sammenheng.

Trykkutjevning: En annen teori er at gjesping hjelper til å utjevne trykket i det indre øret. Det kan kanskje ha noe for seg. Har jeg fått dotter i øret etter en flytur letner det hvis jeg tilfeldigvis gjesper. Men det er ingen ting som tyder på at gjesping øker med økende trykkforandring. Og hvorfor gjesper jeg ellers?

Sosial funksjon: Gjesping er faktisk smittsomt. Det å se andre gjespe kan føre til at vi selv begynner å gjespe. Og hjerneskanning har vist at synet av andre som gjesper aktiverer områder i hjerne som er relatert til empati, etterligning og sosial oppførsel. Men både sjimpanser og mennesker gjesper også his de er alene.

En av forskerne New York Times har snakket med, Dr. Guggisheim ved Universitetet i Genève, sammenfatter forskningen på gjesping med:

“Yawning is a very rich and complex phenomenon.”

En kommentar om “Gjesper du?

  1. Noe som jeg lenge har lurt på er hvordan det er med denne smittsomheten. Har nemlig haft noen opplevelser av att folk har gjespet omtrent på samme tidspunkt uten å ha vært bevisst av hverandres gjesping (uten at det har vært noen åpenbar grunn å begynne å gjespe akkurat der og da – typ kjedelig foreleser). Nå kan det jo være at man ubevisst fanger opp andres gjesping eller andre grunner, men det hadde vært intressant å vite akkurat hva man egentlig kjenner til om denne smittsomheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s