Stockholmsbomben: Nestemann har teknikken i orden

Det vil være naivt å tro at lørdagens mislykkede selvmordsbombe i Stockholm er en engangshendelse, og at neste forsøk vil være like tafatt.

Før eller siden får vi et anslag i Norge også, høyst sannsynlig i Oslo. Etter å ha sett gjennom videobildene fra bombingen, er det ikke lett å komme opp med en plan for hva man skal gjøre hvis man opplever (og overlever) et anslag av denne typen.

Det er kanskje lettere å beskrive hva man ikke skal gjøre etter et anslag:

 • Ikke hjelp mannen som nettopp har sprengt seg selv i luften. Han kan fortsatt ha udetonerte ladninger på kroppen.
 • Ikke heng rundt og sjekk ut hva som skjer.
 • Ikke fortsett å shoppe på folketette steder
 • Ikke bruk offentlig transport (med unntak av taxi)

Snudd på hodet, blir det beste rådet: Kom deg hjem fort som f. Ikke ta buss, trikk eller bane.

Kanskje fortjener den svenske overvåkningstjenesten pepper fordi 28-åringen ikke fantes på radaren deres, til tross for at han hadde vært aktiv med sitt engasjement både på nett og i offentlig sammenheng (britisk moské). Men det er ingen grunn til å tro at de norske overvåkningstjenestene er bedre enn de svenske.

Med mindre vi skal bruke store pengebeløp på overvåking, og innskrenke individfriheten ytterligere, tror jeg vi er nødt til å akseptere at så lenge Norge er involvert i krigshandlinger i et muslimsk land, vil vi leve under trusselen fra selvmordsbomber – og da med bedre teknisk kunnskap enn lørdagens attentatmann.

6 kommentarer om “Stockholmsbomben: Nestemann har teknikken i orden

 1. Jeg har begynnt å ta skytekurs i tilfelle snart vi må forsvare oss og jage bort disse feige muslimpakk.

 2. Saa du mener kanskje at vi skal vaere feige og trekke oss ut av Afganistan? Og bare overlate verden til aa bli ödelagt og overtatt av muslimer???
  Det er nettopp vestens, og saerlig Skandinavias, feighet og unnlatenhet, og misforstaatte toleranse som kommer til aa vaere dens bane, skal jeg si deg. Disse gutta har ikke respekt for slikt. Derimot har de respekt for dem som viser mot og som kjemper for det de tror paa: nemliig vaare frie, demokartiske samfunn. Og det hörer med at vi bör begynne aa verdesette kristenarven igjen, som varr frihet og menneskesyn er bygget paa. Uansett om vi er ‘troende’ eller ikke! Uten dette fundamentet staar vi veldig svakt i denne krigen mot barbariet som vi er inne i!

 3. Ibsen: Jeg vet ikke om jeg uforbeholdent mener at Norge bør ut av Afghanistan, men jeg har i blant problemer med å forstå hvorfor vi er der.

  Ja, deler av den Afghanske befolkningen har fått det bedre. Jenter har fått skolegang (noe de også hadde under den russiske okkupasjonen), det er bygget veier og en nasjonal hær. Så på kort sikt har det kanskje vært bra med ISAF.

  På lang sikt er det naivt å tro at akkurat denne okkupasjonen av Afghanistan skal forandre landet til et moderne samfunn med solide, demokratiske institusjoner.

  NATO drar og Afghanerne gjør det de alltid har gjort.

  Så hva var poenget med den øvelsen? Den lidelsen vi satte i gang? Den lidelsen vi påførte oss selv?

 4. Attentatet mot William Nygaard er vel det første anslaget mot Norge? Det er jo ganske mange år siden, men en antar vel at det hang sammen med boka til Salman Rushidie 0g Fatwaen til sjarmtrollet i Øst.

  På en gravsten på Vestre Aker Gravlund står det: «Han døde for en sak større enn ham selv.» Den unge mannen var soldat i Afghanistan.

  Jeg håper noen der har fått det bedre, men i det sekundet vi er ute er det nok ute med det soldatene prøvde å få til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s