Tykke forbrenner mer

VG nett forteller at

Overvektige og tykke personer beveger seg mye mindre i hverdagen enn normalvektige, viser en stor, norsk kartlegging

Da kan det kanskje være en trøst at hvis du er liten og tykk forbrenner du mer når du går tur enn hvis du er høy og slank. Det har amerikanske forskere funnet ut.

De gjorde forsøk med 48 barn og voksne i alderen 5 til 32 år, og målt energiforbruket når de gikk på en tredemølle med varierende hastigheter mellom 0,4 og 1,9 m/s (de minste måtte begynne å løpe for å holde de høyeste hastighetene, disse målingene ble ikke tatt med ). De bestemte den hastigheten som ga minst energiforbruk. Den hastigheten var nesten den samme for alle, og lå mellom 3,3 og 4,5 km/h. Fra dette energiforbruket trakk de så basalforbruket, dvs den energien personen brukte når vedkommende var helt i ro.

Da fant de at energiforbruket ved gange dividert på kroppsvekten var nesten nøyaktig omvendt proporsjonalt med kropphøyden. Videre fant de at ved denne mest økonomiske hastigheten var skrittlengden proporsjonal med kroppshøyden. (Skrittlengde = 0,38 x kroppshøyde)  Dette betyr at ved økonomisk  gange er energiforbruk pr skritt proporsjonalt med kroppsvekten, og siden skrittlengden er proporsjonal med høyden, betyr det at en kortvokst person, må ta flere skritt pr km enn en lengre person, og en som veier mer bruker da mer energi pr skritt. I gjennomsnitt er energiforbruket 1,37 J/kg /skritt. (Hvis noen skulle laste ned hele artikkelen og bli forvirret, så betyr «stride» i artikkelen to skritt, avstanden fra der en fot settes i bakken til der samme fot settes i bakken neste gang.) Og for å regne ut energiforbruket pr km blir det 3,8 x kroppsvekt/kroppshøyde (målt i kJ).Et par eksempler.

En person på 80 kg som er 1,85 m høy bruker ca 160 kJ pr km, eller 40 kcal/km. (i tillegg til basisstoffskiftet)
En person på 120 kg som er 1,7 m høy bruker 64 kcal/km. (i tillegg til basisstoffskiftet)

Så den lille og tykke bruker altså mer energi pr km. Og går begge ti km har den lange og tynne forbrukt 57 g kroppsfett, og den lille og tykke 91 g kroppsfett

Hele artikkelen kan lastes ned her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s