Quis custodiet ipsos custodes?

Det er latin og bety noe sånt som: Hvem vokter vokterne? Frasen stammer fra poeten Juvenal, men problemstillingen kan være aktuell i mange sammenhenger, som i forbindelse med Wikileaks, der en eller flere utro tjenere må ha brutt sine plikter til å passe på den informasjonen de var betrodd.

Åpenbart stammer mye av det som nå er offentliggjort fra  SIPRNET som ble satt opp av Pentagon på 1990-tallet for å overføre informasjon gradert til og med «secret», som er nest høyeste gradering i det amerikanske systemet Allerede i 1993 var anslagsvis 3 millioner personer klarert for tilgang til nettet. Med så mange personer er det ikke uventet at det finnes noen som ikke burde hatt den klareringen. Det at man har en sikkerhetsklarering er ikke en garanti for at man ikke kan bryte reglene. Sikkerhetsklarering er faktisk en nødvendighet for å drive effektiv spionasje. Men i gamle dager, slik man kan se på gamle spionfilmer, var måten å få tak i gradert informasjon på å snike seg inn i nattemørket og fotografere dokumenter med et Leica spionkamera. Det var begrenset hvor mye du kunne få tak i på den måten. Men en uærlig person med tilgang til et gradert nett, kan få tak i tusenvis, eller millioner dokumenter og lagre dem på en minnepinne eller CD, slik visekorporal Bradley Manning er mistenkt for. Moderne dataoverføring har gjort det enklere å bringe gradert informasjon på avveier. Og som eksemplet med Manning viser, det kan være en person langt nede i systemet som stjeler informasjon.

Hvem vokter makthaverne?

Samtidig viser den informasjonen som nå er spredd at det er en annen type voktere som også trenger å voktes. Det er makthaverne – de som bestemmer i samfunnet. Platon tok opp dette, og trakk den slutningen at makthaverne skulle beskytte seg selv mot seg selv. Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig. Lekkasjer som nå kommer kan tyde på at det kanskje ikke er det. Så et viktig spørsmål blir da:
Er de som lekker betrodd informasjon kjeltringer som fortjener straff, eller gjør de demokratiet en tjeneste og fortjener støtte?

Oppdatering 7. desmber:
WikiLeaks grunnlegger Julian Assange ble i dag morges pågrepet i London etter en begjæring fra svenske myndigheter som mistenker ham for voldtekt. Les mer på VG nett og nyheter og nyhetssending på CNN. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s