Varmere innsjøer

NASA har brukt data fra satellittmålinger med IR-kameraer for å måle temperaturforandringer de siste 25 årene i 167 store innsjøer verden over. De valgte sjøene er alle minst 500 kvadratkilometer store og har en slik form at det er mulig å måle temperaturene langt fra land (dvs, lange smale sjøer er ekskludert, siden innflytelsen fra landjor der er stor). Temperaturene er målt om natten, og om sommeren (juli – august – september (JAS) på den nordlige halvkule, januar – februar – mars (JFM) på den sørlige)
Og de finner at i gjennomsnitt har temperaturen økt med 0,45 grader C pr tiår, størst og jevnest økning i Nord-Europa med opp til en grad pr. tiår. Dette er vesentlig høyere enn den gjennomsnittlige globale temperaturøkningen, som er 0,16 grader pr tiår. Temperaturene stemmer godt med direkte målinger, blant annet i de store sjøene i USA, der man i mange år har hatt utplassert bøyer for å følge temperaturen)

Globale trender for temperaturen sommerstid i innsjøer i årene 1985-2009. Kvadratene er målinger i juli-september, trianglene er målinger i januar- mars. Store symboler angir størst nøyaktighet. (Kilde: NASA/JPL-Caltech)

De vanlige temperaturdata som brukes for å følge forandringer i klodens termiske energi er overflatetemperaturer i luft og hav. Ut fra disse målingene beregnes så gjennomsnittlige globale temperaturforandringer som en indikator for klimaforandringer.
Målingene av temperaturene i innsjøene er et godt supplement til disse målingene. Siden vann har vesentlig større varmekapasitet enn luft, og det er liten utskifting av vannet, vil det være langt mindre støy i disse målingene enn i målinger av luft- og havtemperatur, der vind og havstrømmer spiller en vesentlig rolle.

Hvis du vil vite mer om hvordan strømninger i atmosfæren påvirker været og forårsaker det kalde været her sørpå mens det er varmt nordpå, vil jeg anbefale en usedvanlig innsiktsfull artikkel på VG nett.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s