Det går i dass

Hvis du drikker vann fra springen – iallfall i Östersund. VG nett kan fortelle at de norske skiskytterne nå holder seg til flaskevann for å unngå magesjau og diaré. Årsaken er et utbrudd av parasitten cryptosporidium parvum som har gjort flere tusen mennesker i Östersund syke.

Alt er større i Amerika

Utbruddet er imidlertid ingenting mot det som fant sted i den amerikanske byen Milwaukee våren 1993. Da ble anslagsvis 400 000 mennesker rammet av parasitten da ett av byens renseanlegg begynte å fungere så dårlig at vannet ble synlig grumsete. Antall mennesker som ble rammet er et overslag  basert på telefonintervjuer, ikke alle ble så syke at de oppsøkte lege. Byen får sin vannforsyning fra Lake Michigan, og det er nok nødvendig med god rensing før det er trygt å drikke det vannet.

Sommeren 1971 bodde jeg i Milwaukee. En varm søndag gikk jeg tur i retning et friluftsområde ved sjøen. Det var pålandsvind, og omtrent en mile fra sjøen kjente jeg kloakklukt som ble stadig sterkere. Og da jeg kom til strandkanten så jeg et underlig syn. Ute på sjøen blåste det så kraftig at bølgene hadde hvite skumtopper. Men hundre meter fra land begynte bølgene å dø, og vannet i strandkanten var så seigt av kloakk som hadde blåst inn at det ikke beveget seg i det hele tatt. Dette var riktignok over 20 år før den hendelsen jeg beskriver ovenfor, så forhåpentligvis er kloakkrensingen blitt bedre. Senere leste jeg i alle fall at Milwaukee hadde saksøkt Chicago, som ligger lenger sør ved samme sjøen, for å få dem til å rense kloakken sin bedre.

Det hjelper ikke med klor

Cryptosporidium, som er en parasitt og ikke en bakterie, drepes ikke ved rensing med klor. Derimot blir den drept ved bestråling med UV-lys. Den er også vanskelig å detektere, den kan ikke dyrkes på samme måte som bakterier, men vannet må filtreres og så må filtratet undersøkes under mikroskop for å se organismene. Parasitten er vanlig i avføring fra husdyr, kanskje særlig kalver. Det er ikke uten grunn at det er forbudt med husdyrhold rundt Maridalsvannet. Det skal heller ikke så mange organismer til for å bli infisert. Ved forsøk med frivillige (ja, det er faktisk noen som melder seg frivillig til slikt) har man funnet at enkelte stammer har en 50% infeksjonsdose på 9 sporer. Det tallet som vanligvis oppgis i litteraturen er riktignok 132, men det er heller ikke mye.

Reklamer

En kommentar om “Det går i dass

  1. Jeg har hatt en foreleser som fortalte at han drakk av den lokale elven når han var student for å skaffe seg en gyldig fraværsgrunn til sånne ting som eksamen. Da pleide man nemlig å få problemer med magen i en dag eller to. Men så leste han at man kunne få i seg langt verre ting fra urent drikkevann…. TIl hans forsvar så var det ikke biologi han studerte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s