Tilbake til kurerpost

Wikileaks lekkasjer av elektroniske dokumenter viser hvor følsomt det er med informasjon på nett, og hvor enkelt det er for utro tjenere å få tak i dokumenter. Det er ikke uten grunn at det er en god regel å bare sende brev som e-post hvis den tåler å offentliggjøres i New York Times, eller for den saks skyld VG.

Så hva gjorde utenriksstasjonene før Internett ble oppfunnet? Man kunne bruke telefon, men den måtte man regne med ble avlyttet. Telefaks var heller ikke trygg, og dessuten plundrete med lange rapporter. Derfor ble alt som ikke måtte komme på avveier sendt med kurerpost. Og det var nødvendigvis ikke James Bond-typer som var kurerer.

Jeg hadde fra begynnelsen av 1970-tallet en jobb som kunne innebære besøk ved NATO-hovedkvarteret i Brussel. Og det var stående ordre at man måtte sjekke med den norske delegasjonen før hjemreisen om det var kurerpost som skulle tas med. Vanligvis var det det. Selv var jeg der bare an gang på den tiden. Men da fikk jeg på flyplassen overlevert en forseglet sekk med 7-8  kilo post. Det var en plage, jeg kunne ikke slippe taket i den, verken på flyet eller ved flybytte. Fordelen av imidlertid at da jeg kom til Oslo fikk jeg dekket drosjeregningen fra Fornebu, det var ellers ikke tilfelle. Men siden sekken måtte bringes direkte til UD var det ikke aktuelt å ta bussen.

Selvfølgelig  kunne også kurerpost komme på avveier, men det ville raskt bli oppdaget siden man alltid visste hvor den skulle være og den etterlot seg spor i form av kvitteringer. Og det var nok tryggere å sende fargerike beskrivelser av utenlandske statsoverhoder på den måten enn elektronisk. Kanskje blir det ledige jobber som kurerer i UD?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s