Astmatikere har andre bakterier

Hva som fører til astma er en gåte. Samtidig øker forekomsten. Men en vanlig antagelse er at det har noe med våre omgivelser å gjøre – eller kanskje ikke? En undersøkelse fra SINTEF Byggforsk finner ingen sammenheng mellom astma hos barn og muggsoppsporer.

En kommentarartikkel i siste nummer av Science har sett litt på forskning om dette, og noe begynner å avtegne seg:

  •  Barn som er født ved keisersnitt, og dermed har fått en mer steril inngang til denne verden enn de som er født naturlig, får oftere astma.
  • Barn som har vært behandlet med mye antibiotika, og dermed kan ha fått forandret kroppens bakterieflora får oftere astma
  • Barn som vokser opp på en gård, og dermed kan ha blitt eksponert for større mengder mikro-organismer får sjeldnere astma

Mennesker har en rik flora av mikroorganismer i og på kroppen, både bakterier, sopp og virus. Og det viser seg det er forskjeller i bakteriefloraen hos de som har astma og de som ikke har, både i lunger og tarmer. Det ser ut til at de som har astma har en mindre variert bakterieflora enn de som ikke har astma. Og det at de som vokser opp på en gård sjeldnere får astma og allergi enn andre har fått noen til å lure på om en for hygienisk livsstil kan føre til et dårligere utviklet immunsystem, og at dette igjen kan gi økt sannsynlighet for å få astma og allergi.

Den første indikasjonen på at det kunne være slik fikk man da Berlinmuren falt, og Vesten fikk tilgang på helsedata fra Øst-Europa. Man hadde ventet at det skulle være mye mer astma og allergi bak jernteppet, siden det var mer forurensning der. I stedet viste det seg at disse lidelsene var sjeldnere der enn i Vest-Europa.

Men fortsatt gjenstår mye forskning. Man vet for eksempel ikke om forskjellen i bakterieflora er årsak til astma, eller om astma er årsak til forskjellen i bakterieflora. Og det er ikke noen entydig sammenheng. Ikke alle som er født med keisersnitt eller behandlet med store mengder antibiotika som spedbarn får astma. Og mange som får astma er født naturlig og er aldri blitt behandlet med antibiotika.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s