Klimaet i Arktis løper løpsk

I oktober var temperaturene i Arktis 4-6 grader høyere enn gjennomsnittet for årene 1961-90. Dette skyldes dels at det nå er mer åpent vann som har suget til seg varme fra sola i sommer, dels et vindmønster som transporterte varm luft dra sørlige breddegrader til Arktis. Og selv om isdekket tidligere i år var større enn i det rekordlave året 2007, er det nå nede på samme nivå, slik figuren nedenfor viser.

Isdekket i Arktis. (Kilde: NSIDC)

Isdekket i Arktis er viktig for global temperatur. Is reflekterer energi fra sollyset tilbake til verdensrommet, åpent vann absorberer denne energien og vannet blir varmere. Dermed må mer varme sendes tilbake til atmosfæren før vannet kjøles av så mye at det fryser. Dette tar lengre tid, det dannes mindre is, det sendes mer varme opp i atmosfæren og det blir en selvforsterkende effekt som bidrar til økning av global gjennomsnittstemperatur. På den måten bidrar forholdene i Arktis til å forsterke virkningen av økt innhold av drivhusgasser  atmosfæren. Og det ser ut til at det kommende klimatoppmøtet i Cancun neppe vil bidra til å redusere disse utslippene.

Presentasjonen nedenfor forteller om virkningene av global oppvarming på forholdene i Arktis, og hvordan dette også kan få følger for klimaet på lavere breddegrader, blant annet ved at oppvarmingen av lufta i Arktis kan sende kald arktisk luft sørover.

Oppdatering 1 desember:
Vi slapp visst å vente lenge før spådommen ovenfor om kald arktisk luft sørover slo til. Det ser ut til at vi får en repetisjon av værforholdene for ett år siden, bare 2-3 uker tidligere. Da var det også uvanlig kaldt i store deler av Europa, med store snøfall i i deler av Europa der det ikke er vanlig, og med resulterende store trafikkproblemer. Jeg sjekket varslede temperaturer (på yr.no) for noen steder tre dager framover og fant følgende for i dag, torsdag og fredag (midt på dagen):
Oslo: -13, -14, -13 (målt temp kl 13: -9,7)
London: -1, -1, -6
Paris: -1, -1. -6
Genève: +2, -2, -3
Frankfurt: -6, -8, -7

Og med tanke på flytrafikken sjekket jeg også et par flyplasser der man skulle vente vinterproblemer og fant:
Lakselv: +2, +4, +1 (målt temp kl 12 i dag: +3,6)
Høybuktmoen (Kirkenes): -2, -2, -1 (målt temp kl 13 i dag: +1,4)

For ett år siden var forholdet at mens det var uvanlig kaldt sørover, var det uvanlig varmt nord for Fastlands-Norge. Kommer vi til å få en repetisjon av dette også denne vinteren? Da kan man jo begynne å lure på om klodens værsystem har passert et vippepunkt, men fortsatt er det nok for tidlig å trekke noen konklusjoner

Reklamer

6 kommentarer om “Klimaet i Arktis løper løpsk

 1. Kan bare spørre meg selv: Jaha VG hvorfor tør dere ikke å skrive om at Jens vil frata de unge uføre masse av stønaden deres?? Mange med meg reagerer på det.Da tenker vi at dere er alt for mye helllende til AP !

 2. Kveldens værmelding på Dagsrevyen varslet uvanlig kaldt vær f(or november). -I blogginnlegget skriver du at det nettopp at det er fare for kaldere værgufs på lavere breddegrader pga. issmeltingen i Arktis (dvs. rapporten sier det).
  Huttetu! Videoklippet gir meg inntrykk av at kloden har nådd «the tipping point».

 3. Vi går i alle fall spennende tider i møte når det gjelder klimaet i tiden framover. I desember og januar for et år siden var det unormalt kaldt her sørpå, og sørover i Europa, mens det var unormalt varmt i Arktis, med gjennomsnittstemperaturer opp til 8 grader over normalen. Og i sommer var det stekende hett og tørt i deler av Russland,mens Pakistan fikk regnet Russland skulle hatt. Og Sør-Amerika hadde uvanlig kulde.
  Så får vi se om dette bare var en midlertidig hikke hos det globale værsystemet, eller det gjentar seg i året som kommer. Gjentar det seg neste år kan man jo begynne å lure på om det globale klimaet begynner å tippe over.

 4. Det ligger nok en del psykologi i hvordan folk tolker resultater og hvilke meninger de danner seg. Se denne omtalen av et forsøk som tyder på at informasjon som er skremmende har større sannsynlighet for å bli forkastet enn informasjon som har et positivt innhold.

 5. Folk hadde nok vært mye mer troende om forskerne heller hadde sagt at utslippet av CO2 gjør at det blir bitende kaldt her i verden. Varme er noe jeg tror de aller fleste av oss ønsker og blir glad av. Egentlig tror jeg forskerne og politikerne kan si hva som helst bare det virker noenlunde logisk.

  De har på en måte tatt over rollen prestene hadde før. De hadde alltid rett og hvis du ikke trodde så var det blasfemi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s