Evig liv med meditasjon?

En gang i fortiden kunne man bli fortalt at den som hadde meditert i 7 år fikk evig liv. Etter hvert som enkelte som hadde meditert så lenge likevel døde, måtte man innse at dette nok ikke stemte.
Jakten på evig liv fikk et alvorlig skudd for baugen med oppdagelsen av telomerer. Telomerer er DNA-sekvenser som henger på enden av kromosomene, og hver gang en celle deler seg blir de kortere. Og når de er borte, kan ikke cellen dele seg mer og den dør. Men det finnes også et enzym, telomerase, som kan gjenoppbygge og forlenge telomerene. 

En av oppdagerne av dette er Elisabeth Blackburn ved University of California, San Fransisco, som fikk nobelprisen i medisin i 2009 for sitt arbeid. Nå er hun medforfatter av en publikasjon med Tonya Jacobs ved University of California, Davis som førsteforfatter, med tittelen:

Intensive meditation training, immune cell telomerase activity, and psychological mediators

Publikasjonen er ett av resultatene av et pågående prosjekt for å studere psykologiske og fysiologiske virkninger av meditasjon, bygger på resultater fra en meditasjonsretrett over tre måneder med meditasjon i opp til 6 timer pr dag. Ved siden av gunstige psykologiske virkninger fant man også ca 30% økning i  telomerase-aktiviteten hos de som deltok i meditasjonen, sammenlignet med en kontrollgruppe som oppholdt seg på samme sted, men ikke mediterte. 
Forskerne mener at meditasjonen ikke direkte påvirker telomerase-aktiviteten, men at den økte aktiviteten var et resultat av de gunstige virkningene meditasjonen på stress og psykisk helse. Men samtidig kan dette indikere at meditasjon også fører til bedre fysisk helse ved at cellene i kroppen holder seg friske lenger. Konklusjonen forskerne trekker er:

This is the first study to link meditation and positive psychological change with telomerase activity. Although we did not measure baseline telomerase activity, the data suggest that increases in perceived control and decreases in negative affectivity contributed to an increase in telomerase activity, with implications for telomere length and immune cell longevity. Further, Purpose in Life is influenced by meditative practice and directly affects both perceived control and negative emotionality, affecting telomerase activity directly as well as indirectly.

Som en som har praktisert Acem-meditasjon hver dag i 36 år kan jeg ikke la være å undre meg litt over hvordan min fysiske og psykiske form hadde vært om jeg ikke hadde meditert. Og som deltager på flere 3-ukers retretter hvor det er atskillig lengre meditasjoner enn i den undersøkelsen som er omtalt ovenfor, kunne det vært interessant å finne ut hvor lange telomerene mine er, og hvor aktiv min telomerase er. – Eller kanskje ikke – det ville være litt kjipt hvis jeg fikk vite at telomerene mine bare holdt til én celledeling til.

4 kommentarer om “Evig liv med meditasjon?

  1. Når man kobler ut nesten 100 prosent av ytre påvirkninger og ikke minst det stresset som dagens vestlige samfunn innebærer for kropp og sjel, så må det jo slå positivt ut på både «tuppene» og på «massen» som får tuppene til å ta opp igjen aktiviteten.
    Kanskje løsningen er å sende folk til meditasjoner , i rotasjon, så blir behovet for gamlehjem borte fordi alle holder seg friske og spreke til …………??

  2. Takk for tipset.Jeg skal se på det, jeg har tilgang på artikkelen i Science som forskning.no henviser til.
    Jeg kan jo kanskje lage noe på det som knytter det opp mot meditasjon. Et sentralt punkt i meditasjon er jo at når du oppdager at tankene har begynt å vandre så metodelyden er blitt borte, skal du gå tilbake til metodelyden uten å jage bort tankene, og på den måten bringe ledighet inn i forhold til det som fanget oppmerksomheten.
    Og hvis den metatanken at dette er feil skulle dukke opp, skal den tanken behandles som andre tanker.

  3. Hvis denne forskeren hadde prøvd litt Acem.meditasjon ville han ha oppdaget at det å «være i nuet» innebærer å miste tråden spontant av og til – og ikke at vi har all oppmerksomhet rettet mot det vi holder på med hele tiden – f.eks arbeidet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s